Peptički ulkus u djece

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Peptički ulkus je okrugla ili ovalna rana u sluznici želuca ili dvanaesnika, koja je posljedica oštećenja želučanom kiselinom i probavnim enzimima.

 • Oštećenja sluznice želuca ili dvanaesnika.

 • Simptomi kod djece uključuju bolove u trbuhu i povraćanje.

 • Dijagnoza se temelji na endoskopiji i ponekad snimanjima.

 • Liječenje uključuje lijekove za smanjenje želučane kiseline i ponekad antibiotike.

(Za odrasle vidjeti Peptički ulkus.)

Ulkusi prodiru u sluznicu želuca ili dvanaesnika (prvi dio tankog crijeva). Nastaju kada se oslabe normalni obrambeni mehanizmi i obnova sluznice želuca ili dvanaesnika, što povećava vjerojatnost oštećenja sluznice želučanom kiselinom.

Peptički ulkusi su mnogo rjeđi među djecom nego kod odraslih. Kao i kod odraslih, korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) i infekcija s Helicobacter pylori mogu dovesti do stvaranja peptičkog ulkusa. Kod djece, Helicobacter pylori nije tako čest uzrok kao kod odraslih. Djeca čiji roditelji imaju peptički ulkus imaju veću vjerojatnost da će imati ulkus osobito ako su njihovi roditelji zaraženi Helicobacter pylori. Izloženost pasivnom dimu još je jedan čimbenik rizika za nastanak ulkusa u djece. Adolescenti koji piju alkohol ili puše također imaju veću vjerojatnost za nastanak ulkusa. Djeca bilo koje dobi mogu imati ulkuse kada su izuzetno bolesna, kao što su nakon teških opeklina, ozljeda i bolesti. Ovi ulkusi se nazivaju ulkusima stresa.

Simptomi

Tipični simptomi se javljaju u gornjem dijelu trbuha i uključuju

 • Peckajuća bol

 • Goruća bol

 • Štipkajuća bol

 • Osjetljivost

 • Osjećaj praznoće

 • Osjećaj gladi

Međutim, mala djeca ne moraju imati tipične simptome, ali mogu imati bolove u trbuhu i povraćanje. Djeca s ulkusom mogu biti nervozna i razdražljiva tijekom i nakon hranjenja.

Komplikacije peptičkog ulkusa

U djece bilo koje dobi, peptički ulkusi mogu perforirati, krvariti, ili uzrokovati oticanje koje dovodi do zapreke u želucu (opstrukcije).

Dijagnoza

 • Endoskopija

 • Za komplikacije, slikovne pretrage

Dijagnoza peptičkog ulkusa temelji se na endoskopskom pregledu. Tijekom ovog pregleda, fleksibilna cijev preko koje se gleda (endoskop) prolazi kroz djetetova usta, jednjak do želudca i prvog dijela dvanaesnika. Tijekom endoskopije, liječnik također može napraviti biopsiju (uzimanje uzorka tkiva za pregled pod mikroskopom) kako bi se utvrdilo je li ulkus uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori. Pretrage u stolici i izdisajni test se također mogu obaviti kako bi se otkrila prisutnost Helicobacter pylori.

Ako se sumnja na komplikacije, kao što je perforacija, liječnici mogu napraviti testove snimanja kao što su rendgenska snimka trbuha, kompjuterizirana tomografija (CT), ili magnetska rezonanca (MR).

Liječenje

 • Smanjenje želučane kiseline

 • Za liječenje Helicobacter pylori infekcije, određuju se antibiotici i lijekovi za smanjenje želučane kiseline

Glavni cilj liječenja peptičkog ulkusa je smanjenje želučane kiseline. Lijekovi koji smanjuju želučanu kiselinu su inhibitori protonske pumpe, blokatori histaminskih - 2 receptora (H2) i antacidi( vidi: ). Također je važno smanjiti unos tvari koje povećavaju proizvodnju kiseline. Na primjer, djeca trebaju izbjegavati kofein i dim.

Djeca koja su inficirana Helicobacter pylori trebaju uzimati antibiotike kako bi se uklonila bakterije i inhibitor protonske pumpe kako bi se smanjila želučana kiselina.

Operacija može biti potrebna u slučaju razvoja komplikacija ili ponovnog razvoja ulkusa (recidiva).