Reumatska polimialgija

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Tea Ahel Pavelić, dr. med.

U reumatskoj polimialgiji dolazi do upale sluznice zglobova, koja uzrokuje jake bolove i ukočenost u mišićima vrata, leđa, ramena i kukova.

(Vidi također Pregled vaskulitisa.)

Reumatska polimialgija se javlja u osoba starijih od 55 godina. Žene češće obolijevaju nego muškarci. Uzrok je nepoznat. Reumatska polimialgija se može pojaviti prije, poslije ili u isto vrijeme kao i gigantocelularni (temporalni) arteritis. Neki stručnjaci smatraju da su ta dva poremećaja varijacije istog abnormalnog procesa. Čini se da je reumatska polimialgija češća.

Simptomi

Simptomi se mogu razviti iznenada ili postupno. Jaka bol i ukočenost javljaju se u vratu, ramenima, gornjem i donjem dijelu leđa te u kukovima. Ukočenost i nelagoda su izraženiji ujutro i nakon perioda neaktivnosti i povremeno su toliko jaki da spriječe osobu da ustane iz kreveta i radi jednostavne aktivnosti. Oboljeli se mogu osjećati slabo, ali mišići nisu oštećeni ili slabi. Oboljeli mogu imati i povišenu temperaturu, osjećati se općenito loše ili depresivno te nenamjerno gube na težini.

Neke osobe s reumatskom polimialgijom imaju simptome gigantocelularnog arteritisa koji može uzrokovati sljepoću. Neki imaju blagi artritis, međutim ako je artritis izražen ili je glavni simptom, vjerojatnije se radi o reumatoidnom artritisu.

Dijagnoza

 • Fizikalni pregled

 • Krvni testovi

 • Odgovor na kortikosteroide

Liječnici postavljaju dijagnozu na osnovi simptoma i rezultata fizičkog pregleda. Rade i druge pretrage, poput krvnih testova, kako bi razlikovali reumatsku polimialgiju od ostalih poremećaja. Testovi krvi obično uključuju sljedeće:

 • Brzina sedimentacije eritrocita (ESR), razine C-reaktivnog proteina ili oboje: Kod osoba s reumatskom polimialgijom, rezultati oba testa su obično vrlo visoka, što ukazuje na aktivnu upalu.

 • Kompletna krvna slika: Ovim testom se otkriva anemija.

 • Titreoidni stimulirajući hormon (TSH): Ovim testom se isključi hipotireoidizam, koji ponekad uzrokuje slabost i bol u ramenima i mišićima zdjelice.

 • Kreatin kinaza: Ovaj test se provodi kako bi se provjerilo oštećenje mišićnog tkiva (miopatija), koje može uzrokovati slabost i bol Ako je razina kreatin kinaze u krvi povišena, vjerojatno je oštećenje mišića. Kod osoba s reumatskom polimialgijom, oštećenje mišića je odsutno, pa je razina kreatin kinaze normalna.

 • Testiranje na prisutnost reumatoidnog faktora i protutijela na cikličke citrulinske peptide: Ta su protutijela prisutna u do 80% osoba s reumatoidnim artritisom, ali ne i kod onih s reumatskom polimialgijom. Ovaj test pomaže u razlikovanju te dvije bolesti.

Dijagnoza se temelji na simptomima i rezultatima fizikalnog pregleda i krvnih testova, kao i na odgovoru na kortikosteroide (većina osoba s reumatskom polimialgijom se vrlo brzo osjeća bolje po liječenju kortikosteroidima).

Liječenje

Uzimanje niske doze prednizona, kortikosteroida, obično uzrokuje dramatično poboljšanje. Ako osoba ima i gigantocelularni arteritis, propisuje se veća doza kako bi se spriječio razvoj sljepoće. Kako se simptomi povlače, doza se postupno smanjuje na najnižu učinkovitu dozu. Mnogi ljudi mogu prestati uzimati prednizon nakon 2 godine. Međutim, neki moraju uzimati nisku dozu nekoliko godina.

Kortikosteroidi obično uzrokuju nuspojave kod starijih osoba ( vidi: Rasvjetljavanje starenja: gigantocelularni arteritis i reumatska polimialgija).

Gigantocelularni arteritis se može razviti na početku reumatske polimialgije ili mnogo kasnije, ponekad i nakon što se čini da se osoba izliječila. Stoga bi svi oboljeli trebali odmah obavijestiti svog liječnika ako imaju glavobolju, bolove u mišićima tijekom žvakanja, neobične grčeve ili umor ruku ili nogu kod vježbanja te probleme s vidom.

Više informacija

 • American College of Rheumatology

 • National Heart, Lung, and Blood Institute

 • Vasculitis Foundation