Poremećaji adenoida

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: Filip Matovinović, dr. med.

Povećani i upaljeni adenoidi, česti među djecom, mogu otežati disanje i dovesti do poremećaja spavanja i ponavljajućih infekcija uha.

  • Povećani adenoidi kod djece mogu biti posljedica infekcija.

  • Povećanje obično ne uzrokuje nikakve simptome, ali može uzrokovati otežano disanje ili gutanje, a ponekad ponavljajuće upale uha ili sinusa, ili opstruktivnu apneju u snu.

  • Dijagnoza se temelji na nazofaringoskopiji.

  • Antibiotici se mogu koristiti ako se sumnja na bakterijsku infekciju, a ponekad, ako su infekcije ponavljajuće, adenoidi se uklone.

Adenoidi su nakupina limfoidnog tkiva koji se nalaze na mjestu gdje se nosni prolazi povezuju s grlom. Pomažu organizmu u borbi protiv infekcija tako da hvataju bakterije i viruse koji ulaze kroz grlo te da stvaraju antitijela. Adenoidi su najveći kod djece od 2 do 6 godina.

Smještaj adenoida

Adenoidi su limfoidno tkivo koje se nalaze iza nepca, gdje se nosni prolazi povezuju s grlom. Adenoidi nisu vidljivi kroz usta.

Uzroci

Neka predškolska i adolescentska djeca imaju relativno velike adenoide koji nisu uzrokovani nikakvim problemima. Međutim, adenoidi se mogu povećati jer se zaraze virusima ili bakterijama koje uzrokuju infekcije grla (grlobolja). Kontinuirana izloženost djeci koja imaju bakterijske ili virusne infekcije, kao što su djeca u kolektivima, povećava rizik od infekcije. Osim toga, alergije (kao što su sezonske ili cjelogodišnje alergije), iritansi i gastroezofagealni refluks također mogu uzrokovati povećanje adenoida. Iako vrlo rijetko, karcinomi ponekad uzrokuju povećanje adenoida.

Kada su povećani, adenodi mogu začepiti nos ili eustahijeve cijevi koje povezuju stražnji dio ždrijela s ušima. Obično se adenoidi vraćaju u normalnu veličinu nakon što je zdravstveni problem razriješen. Ponekad ostaju uvećani, osobito u djece koja imaju česte ili kronične infekcije.

Simptomi

Većina povećanih adenoida ne uzrokuju nikakve simptome. Međutim, uvećani adenoidi mogu promijeniti kvalitetu glasa, kao da je nos zaćepljen (djeca zvuče kao da su prehlađena). Djeca s povećanim adenoidima mogu imati abnormalno oblikovano nepce i položaj zuba. Djeca također mogu disati kroz usta, a mogu i imati kronične infekcije uha s gubitkom sluha, krvarenja iz nosaloš dah, ikašalj.

Dijagnoza

  • Nazofaringoskopija

Liječnici sumnjaju na povećane adenoide kod djece i adolescenata s karakterističnim simptomima, kroničnim infekcijama uha ili ponavljajućim infekcijama sinusa. Uobičajeno, da bi pregledali stražnji dio nosa i ždrijela, liječnici koriste fleksibilnu cijev za gledanje kroz nos (nazvan nazofaringoskop).

Liječenje

  • Liječenje uzroka

  • Ponekad adenoidektomija

Ako sumnjaju da je uzrok alergija, liječnici mogu dati nazalni kortikosteroidni sprej ili druge lijekove, kao što su antihistaminici, oralnim putem. Ako liječnici misle da uzrok može biti bakterijska infekcija, mogu dati antibiotike. Ako ti lijekovi nisu djelotvorni ili ako liječnici misle da neće biti korisni, liječnici mogu preporučiti kirurško uklanjanje adenoida (adenoidektomija).

Liječnici mogu preporučiti adenoidektomiju za djecu koja imaju sljedeće:

  • Česte upale uha i perzistirajuću tekućinu u srednjem uhu.

  • Ponavljajuća krvarenja iz nosa ili opstrukciju koja uzrokuje promijenjen glas ili poremećaj spavanja.

  • Infekcije sinusa

Adenoidektomija ne smanjuje učestalost ili ozbiljnost prehlade ili kašlja.

Iako zahtijeva opću anesteziju, adenoidektomija se uobičajeno može učiniti ambulantno. Djeca se oporavljaju od adenoidektomije 2 do 3 dana.