Pubertet u djevojaka

Autori: Jennifer Knudtson, MD
Jessica E. McLaughlin, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Katarina Ercegovac, dr. med.

Pubertet je slijed događaja u kojima se događaju fizičke promjene što rezultira nastankom fizičkih karakteristika odraslih i sposobnošću reprodukcije. Te fizičke promjene regulirane su promjenama u razinama hormona koje proizvodi hipofiza - luteinizirajući hormon i folikul-stimulirajući hormon. Prlikom rođenja razine ovih hormona su visoke, ali se smanjuju u roku od nekoliko mjeseci i ostaju niske do puberteta. Rano u pubertetu povećavaju se razine luteinizirajućeg hormona i folikul-stimulirajućeg hormona stimulirajući proizvodnju spolnih hormona. Povećane razine spolnih hormona (prvenstveno estrogena) rezultiraju fizičkim promjenama, uključujući sazrijevanje dojki, jajnika, maternice i rodnice. Obično se te promjene događaju tijekom puberteta rezultirajući spolnom zrelošću.

Kada počinje pubertet i kako brzo se u njemu događaju promjene utječu mnogi drugi čimbenici kao što su

  • Prehrana i opće zdravlje: Pubertet u Sjedinjenim Američkim Državama počinje oko 3 godine ranije danas nego prije 100 godina. Razlozi vjerojatno uključuju poboljšanja u prehrani i općem zdravlju.

  • Tjelesna masa: Pubertet obično počinje ranije kod djevojčica koje su malo prekomjerne tjelesne mase i obično počinje kasnije kod djevojčica koje su mršavije i pothranjene.

  • Genetika: Pubertet se javlja ranije kod djevojaka čije su majke rano sazrele.

  • Etnička skupina: Pubertet obično počinje ranije kod afroamerikanaca i latinoamerikanaca nego kod azijata i bijelaca koji nisu hispanoamerikanci.

Prva promjena u pubertetu je obično početak razvoja dojki ( pupanje dojki). Kod djevojčica koje žive u Sjedinjenim Američkim Državama ta se promjena obično događa između 8. i 13. godine. Ubrzo nakon toga počinju rasti stidne i pazušne dlačice.

Izraženiji tjelesni rast koji prati pubertet obično počinje oko vremena kada počinju rasti stidne i pazušne dlačice. Rast je najbrži relativno rano u pubertetu (prije početka menstruacije) i doseže vrhunac u dobi od oko 12 godina. Tada se rast znatno usporava i obično se zaustavlja između 14. i 16. godine.

Interval od početka razvoja dojki do prve menstruacije (menarhe) je obično oko 2 do 3 godine. U Sjedinjenim Američkim Državama djevojčice u prosjeku dobivaju svoju prvu menstruaciju kada imaju gotovo 13 godina ali postoji širok raspon (obično između 10 i 16 godina), ovisno o mnogim čimbenicima. Menstrualni ciklusi isprva su najčešće neredoviti i može proći do 5 godina da bi postali redoviti.

Također se tijekom puberteta oblik tijela djevojke mijenja, a postotak tjelesne masti se povećava i dolazi do njenog nakupljanja u kukovima i bedrima.