Cjepivo protiv rotavirusa

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Cjepivo protiv rotavirusa je cjepivo živog virusa koje pomaže u zaštiti od gastroenteritisa uzrokovanog rotavirusom, koji uzrokuje povraćanje, proljev i, ako simptomi traju, dehidraciju i oštećenje organa.

Dostupne su dvije formulacije rotavirusnog cjepiva. Oba sadrže živi ali oslabljeni (atenuirani) rotavirus.

Za više informacija pogledajte Rotavirus vaccine information statement.

(Vidjeti također Pregled cjepiva.)

Primjena

Cjepivo protiv rotavirusa je dio preporučenog rasporeda cijepljenja za djecu. Ovo cjepivo se daje na usta. Primjenjuju se dvije ili tri doze, ovisno o formulaciji: u dobi od 2 mjeseca i 4 mjeseca ili 2 mjeseca, 4 mjeseca i 6 mjeseci.

Osobama koje su imale ozbiljne alergijske reakcije na prethodnu dozu cjepiva ili na komponentu cjepiva ne bi trebalo dati cjepivo protiv rotavirusa.

Određena stanja mogu utjecati na to jesu li i kada ljudi cijepljeni (vidi također CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?). Primjerice, cjepivo protiv rotavirusa ne smije se davati djeci koja imaju dokazane imunodeficijentne poremećaje ili koja su imala intususcepciju (kada jedan segment crijeva klizi u drugi).

Ako osobe imaju akutnu bolest, liječnici obično čekaju s primjenom cjepiva do ozdravljenja.

Nuspojave

Dojenčad može imati blagi, privremeni proljev ili povraćanje. Mogu postati razdražljivi.

Kada je bilo korišteno starije rotavirusno cjepivo, bio je povećan rizik od intususcepcije. Kod intususcepcije, crijevo je začepljeno jer jedan segment crijeva ulazi u drugi, slično kao dijelovi teleskopa. Starije cjepivo je uklonjeno s tržišta u SAD-u. Novija cjepiva, kada se daju kako je preporučeno, mogu povećati rizik od intususcepcije, ali samo neznatno.

Više informacija

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Rotavirus vaccine information statement

  • CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?