Infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV) i infekcija humanim metapneumovirusom (hMPV)

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Infekcija respiratornim sincicijskim virusom i infekcija humanim metapneumovirusom zahvaćaju gornje, ponekad i donje dišne putove.

Respiracijski sincicijski virus (RSV) je vrlo čest uzročnik infekcija dišnog sustava, osobito u djece. Gotovo sva djeca do navršene 4. godine dobiju infekciju, a mnogi u prvoj godini života. Preboljela infekcija ne stvara trajni imunitet pa su reinfekcije česte, ali obično manje ozbiljne. IEpidemije se obično javljaju zimi i u rano proljeće. RSV je najčešći uzrok bolesti donjeg dišnog sustava kod mlade dojenčadi i odgovoran je za više od 50.000 hospitalizacija godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama u djece mlađe od 5 godina.

Prva infekcija često napreduje od bolesti gornjih dišnih putova s kongestijom nosa i povišenom temperaturom do bolesti koja zahvaća donje dišne putove, najčešće uzrokujući bronhiolitis, a ponekad upalu pluća s kašljem i otežanim disanjem. Ponavljajuće infekcije RSV-om obično zahvaćaju samo gornje dišne putove. Djeca koja su preboljela bronhiolitis imaju veći rizik da razviju astmu kada su stariji.

Djeca s određenim kroničnim bolestima (kao što su kongenitalne srčane bolesti, astma, cistična fibroza ili supresija imunološkog sustava), djeca koja su rođena prerano te djeca mlađa od 3 mjeseca posebno su izložena riziku od razvoja ozbiljne bolesti. Odrasli i starija djeca također mogu biti zaraženi RSV-om, a stariji ljudi mogu razviti upalu pluća.

Ljudski metapneumovirus (hMPV) je sličan ali odvojen virus. hMPV se javlja u istom sezonskom vremenu kao i RSV, ali ne inficira toliko djece.

simptomi

RSV i hMPV uzrokuju slične simptome. Curenje iz nosa i vrućica počinju 3 do 5 dana nakon infekcije. Oko polovice djece s prvom infekcijom također razvija kašalj i piskanje, što ukazuje na uključenost donjeg respiratornog trakta. Kod dojenčadi mlađe od 6 mjeseci, prvi simptom može biti razdoblje disanja (apneje). Neka djeca, obično mlada djeca, razvijaju teške respiratorne tegobe, a nekoliko umire.

Kod zdravih odraslih i starije djece, bolest je obično blaga i može se manifestirati kao obična prehlada.

Dijagnoza

  • Procjena liječnika

Liječnici obično sumnjaju na RSV (i eventualno hMPV) infekciju kod mlade dojenčadi i djece koja imaju bronhiolitis ili upalu pluća tijekom sezone RSV-a ili izbijanja epidemije. Laboratorijskim pretragama može se utvrditi virus ili njegova protutijela u uzorku krvi, no to je malo kada nužno.

Ukoliko je potrebno, uzorak iz nazofarinksa se može analizirati brzim antigen testom, testom polimerne lančane reakcije (PCR), ili kultivacijom, kako bi se dokazao virus.

Prevencija

Provođenje dobre higijene važna je preventivna mjera. Oboljelo dijete i ostali ukućani trebaju redovito prati ruke sapunom i vodom. Općenito, što je fizički kontakt s bolesnim djetetom intimniji (poput grljenja, dijeljenja kreveta), to je veći rizik od širenja infekcije na ostale članove obitelji. Roditelji moraju balansirati između rizika od zaraze infekcijom i potrebe da utješe bolesno dijete.

Trenutno ne postoji cjepivo koje bi spriječilo infekciju RSV ili hMPV.

Liječnici mogu određenoj djeci, koja su pod visokim rizikom od razvoja teške infekcije RSV-om, davati injekcije palivizumaba, koji sadrži antitijela protiv RSV-a. Djeca visokog rizika uključuju dojenčad i malu djecu koja imaju ozbiljne bolesti srca ili pluća i / ili koja su rođena prerano ili koja imaju neki drugi čimbenik rizika. Cijepljenje se provodi tijekom sezone RSV-a, a doze se primjenjuju u razmacima od 1 mj.

Djeca koja primaju palivizumab imaju manji rizik od razvoja teške bolesti, koja zahtijeva hospitalizaciju.

Liječenje

Djeca koja imaju poteškoća s disanjem se hospitaliziraju. Ovisno o njihovom stanju, mogu primati tekućinu na venu i terapiju kisikom. Ribavirin, antivirusni lijek, se više ne preporučuje, osim kod infekcije u jako imunokompromitiranog bolesnika

Većina djece ne mora biti hospitalizirana. Liječenje kod kuće je usmjereno na ublažavanje simptoma. Na primjer, djeca mogu dobiti lijek za ublažavanje boli i tekućinu kako bi spriječili dehidraciju. Roditelji trebaju pomno pratiti djecu te pojavu znakova koji ukazuju na probleme disanja ili dehidracije.