Zaštitne značajke očiju

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Bojan Puzić, dr. med.i Snježana Vukelić, dr. med.

Orbita, trepavice, vjeđe, spojnica i suzne žlijezde pomažu u zaštiti očiju.

Koštane strukture orbite (koštana šupljina koja sadrži očnu jabučicu i njezine mišiće, živce i krvne žile, kao i strukture koje proizvode i odvode suze) ističu se iznad površine oka. One štite oko, dopuštajući mu da se slobodno kreće u širokom luku.

Trepavice su kratke, tvrde dlačice koje rastu s ruba vjeđe. Gornje trepavice su duže od donjih trepavica i okrenute su prema gore. Donje trepavice su okrenute prema dolje. Trepavice zadržavaju insekte i strane čestice podalje od oka djelujući kao fizička prepreka, a također uzrokuju i pojavu refleksnog treptanja prilikom najmanjeg osjeta ili iritacije.

Gornje i donje vjeđe su tanki preklopi kože i mišića koji mogu prekriti oko. Oni se refleksno zatvaraju (treptaj) kako bi stvorili mehaničku barijeru koja štiti oko od stranih tijela, vjetra, prašine, insekata i vrlo jakog svjetla. Taj refleks se pokreće kada ugledamo predmet koji se približava oku, dodirom predmeta s površinom oka ili kada su trepavice izložene vjetru ili malim česticama kao što su prašina ili insekti.

Na vlažnoj stražnjoj površini vjeđe, spojnica zavija preko kako bi prekrila prednju površinu oka, sve do ruba rožnice. Spojnica štiti osjetljiva tkiva ispod nje.

Prilikom treptaja, vjeđe pomažu ravnomjerno rasporediti suze po površini oka. Suze se sastoje od slane tekućine koja neprestano oplahuje površinu oka kako bi oko zadržalo vlažnost, one prenose kisik i hranjive tvari rožnici, kojoj nedostaju krvne žile koje bi ju kao i u drugim tkivima opskrbile tim tvarima. Kada su zatvorene, vjeđe pomažu zadržati vlažnost na površini oka. Male žlijezde na rubu gornje i donje vjeđe izlučuju masnu tvar koja doprinosi suznom filmu i sprječava isparavanje suza. Suze održavaju površinu oka vlažnom. Bez takvog ovlaživanja, normalno prozirna rožnica može postati isušena, ozlijeđena, inficirana i zamućena. Suze također zadržavaju i otplavljuju male čestice koje ulaze u oko. Štoviše, suze su bogate protutijelima koja sprječavaju infekciju. Vjeđe i suze štite oko, dopuštajući čist pristup svjetlosnim zrakama koje ulaze u oko.

Suze sadrže 3 sloja: vodeni, sluzavi i masni. Suzne žlijezde proizvode vodeni sloj. Suzne žlijezde, smještene na gornjem vanjskom rubu svakog oka ( vidi: Odakle dolaze suze) i unutar spojnice, proizvode vodeni dio suza, koje teku prema površini oka kroz suzne kanale za izlučivanje. Mukozne žljezde u spojnici proizvode sluz, masne (lipidne) žlijezde na rubu vjeđa prozivode masni sloj. Sluzavi i masni dio miješaju se sa vodenim dijelom suza kako bi se stvorio zaštitni suzni film.

Suze se odvode iz svakog oka u nos kroz jedan od dvaju nazolakrimalnih kanala. Svaki od ovih kanala ima otvore na rubu gornje i donje vjeđe u blizini nosa, ti otvori nazivaju se punktum.