Ambliopija (slabovidnost)

Autori: Christopher M. Fecarotta, MD
Wendy W. Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.

Ambliopija, čest uzrok gubitka vida u djece, je smanjenje vida koje se događa jer mozak ignorira sliku dobivenu iz jednog oka. Gubitak vida može biti trajan ako se poremećaj ne dijagnosticira i ne liječi prije dobi od 8 godina.

Ambliopija pogađa oko 2 do 3% djece i obično se razvija prije 2 godine. Međutim, svako dijete mlađe od 8 godina može razviti ambliopiju.

Uzroci

Vidni putevi u djeteta nisu u potpunosti razvijeni pri rođenju. Sustav vida i mozak trebaju biti stimulirani jasnim, fokusiranim, ispravno poravnanim, preklapajućim slikama iz oba oka kako bi se normalno razvili. Taj se razvoj odvija uglavnom u prve 3 godine života, ali nije potpun sve do otprilike 8 godina. Ako mozak ne dobije odgovarajuću vizualnu stimulaciju iz oka tijekom razvojnog razdoblja, on uči ignorirati (potisnuti) sliku iz tog oka, što rezultira gubitkom vida. Ako potiskivanje traje dovoljno dugo, gubitak vida može biti trajan. Ovaj trajni gubitak vida naziva se ambliopija. Postoji nekoliko razloga za nedostatak odgovarajuće vizualne stimulacije, od kojih svaka može uzrokovati ambliopiju:

  • Fokusirajući (lomni) problemi

  • Neusklađenost očiju (strabizam)

  • Blokiranje vida

Ambliopija uzrokovana refrakcijskom pogreškom

Ambliopija može biti uzrokovana nejednakom refrakcijskom pogreškom, obično dalekovidnošću ili astigmatizmom, što uzrokuje veliku razliku u fokusu između dva oka.

Ambliopija uzrokovana strabizmom

Neusklađenost očiju (strabizam) također može uzrokovati ambliopiju. Oči proizvode dvije slike - jednu iz svakog oka - koje se normalno spajaju ili ujedinjuju u jednu sliku u mozgu, a zatim integriraju kako bi proizvele trodimenzionalne slike s visokim razinama percepcije dubine. Sposobnost spajanja slika razvija se tijekom ranog djetinjstva. Ako su dvije slike toliko neusklađene da se ne mogu spojiti , mozak potiskuje sliku, ignorirajući ulazni signal iz tog oka. Mozak nije svjestan slike iz zahvaćenog oka, iako oko može biti strukturno normalno. Kako su vidni putevi u odraslih već razvijeni, gledanje dvije različite slike dovodi do dvoslika (diplopije), a ne do gubitka vida.

Ambliopija uzrokovana blokiranjem vida

Treća vrsta ambliopije javlja se kada zamućenje ili neprozirnost očne leće (kao npr kod kongenitalne katarakte) ili rožnice smanjuje ili iskrivljuje svjetlo koje ulazi u oko. Prekomjerno spušteni kapak također može blokirati vid i uzrokovati ambliopiju.

Simptomi

Djeca s ambliopijom možda neće primijetiti da se njihov vid na jednom oku razlikuje od drugog ili mogu biti premladi za opisati simptome. Ova djeca mogu škiljiti, pokriti jedno oko ili imati jedno oko koje ne gleda u istom smjeru kao i drugo, što sve može ukazivati na problem koji zahtijeva pregled. Katarakta (mrena) može proći nezapaženo. Neka starija djeca mogu prijaviti poremećaj vida u zahvaćenom oku ili imati slabu percepciju dubine. Međutim, djeca često nemaju problema. Ako jedno oko dobro vidi, a drugo ne, djeca dobro kompenziraju i čini se da ne funkcioniraju drugačije od svojih vršnjaka.

Dijagnoza

  • Probir vida

Kako bi se otkrili problemi u razvoju vida, probir vida u sve djece treba započeti tijekom ranih sistematskih pregleda, po mogućnosti oko dobi 3 godine, i nastaviti tijekom djetinjstva. U nekim područjima, predškolsku djecu pregledavaju volonteri ili lokalne i regionalne agencije.

U djece školske dobi, probir u školama obavljaju zdravstveni radnici. Ako se problem pronađe tijekom probira, dijete treba pregledati oftalmolog (liječnik koji se specijalizirao za procjenu i liječenje svih vrsta poremećaja oka) ili optometrist (zdravstveni radnik koji je specijaliziran za dijagnozu i liječenje vida ili refrakcijskih problema).

Prognoza

Što se prije otkriju ambliopija ili čimbenici rizika za ambliopiju, oni se mogu lakše spriječiti ili ispraviti. Ambliopija može postati nepovratna ako se ne dijagnosticira i ne liječi prije dobi od 8 godina, jer je u to doba vidni sustav najčešće sazrio. Većina djece kojima je ambliopija prepoznata i liječena prije dobi od 5 godina imaju određeno poboljšanje vida. Ranije liječenje povećava vjerojatnost da će se vid potpuno oporaviti. U određenim okolnostima, starija djeca s ambliopijom također mogu poboljšati vid s liječenjem. Neuspjeh u učinkovitom liječenju ambliopije može rezultirati trajnim oštećenjem vida u zahvaćenom oku. Iz tih razloga, zajednica treba podupirati programe probira vida u djece.

Liječenje

  • Naočale ili kontaktne leće

  • Prekrivanje oka ili kapi za oči

  • Liječenje strabizma ako je prisutan

  • Uklanjanje katarakte

Liječenje ambliopije uključuje prisiljavanje mozga da koristi vizualne slike iz zahvaćenog oka. Ponekad se to postiže jednostavnim ispravljanjem refrakcijskih pogrešaka pomoću naočala ili kontaktnih leća. Ponekad liječnici prisiljavaju dijete na korištenje slabijeg oka stavljanjem flastera na bolje oko (okluzija) ili korištenjem kapi za oči koje bi trebale zamutiti vid na boljem oku. Prekrivanje ili korištenje kapi za oči u boljem oku omogućuje slabijem oku da postane jače.

Ako je uzrok strabizam, njega traba korigirati operacijom nakon izjednačavanja vida između očiju.

Katarakta ili druga neprozirnost u oku može zahtijevati kirurško liječenje.

Više informacija

  • Children's Eye Foundation