Erythema Infectiosum

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Erythema infectiosum je zarazna virusna bolest koja uzrokuje mrljasti ili uzdignuti crveni osip te crvenilo lica kao "nakon šamara" uz blage opće simptome.

  • Erythema infectiosum je virusna bolest

  • Simptomi uključuju blagu vrućicu, crvenilo obraza koji izgledaju kao " nakon šamaranja" te čipkasti ili mrežasti osip po rukama, nogama i trupu.

  • Dijagnoza se postavlja na temelju karakterističnog izgleda osipa

  • Liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma.

Erythema infectiosum (peta bolest) uzrokovana je humanim parvovirusom B19 i najčešće se javlja tijekom proljetnih mjeseci, izazivajući lokalizirane epidemije među djecom, osobito onom školske dobi. Infekcija se uglavnom prenosi udisanjem zaraznih kapljica koje je zaražena osoba iskašljala ili iskihala. Infekcija se u trudnoći također može prenijeti s majke na plod, s mogućim posljedicama kao što su mrtvorođenost mrtvorođenost ili teška anemija (slabokrvnost) s nakupljanjem tekućine i otokom (hidropsom) fetusa.

Simptomi

Simptomi počinju oko 4 do 14 dana nakon infekcije. Simptomi variraju, a mnoga djeca nemaju nikakve simptome. Međutim, neka djeca imaju blagu vrućicu, blagu opću bolest i glavobolju te curenje nosa. Nekoliko dana kasnije, pojavljuju se crveni obrazi koji često izgledaju kao da su posljedica šamaranja, te osip, osobito na rukama, nogama i trupu, dok su dlanovi i tabani obično pošteđeni. Osip može biti praćen svrbežom, a sastoji se od uzdignutih mrljastih crvenih područja i čipkastih šara, osobito na nepokrivenim dijelovima ruku jer se osip pogoršava izlaganjem sunčevom svjetlu.

Bolest obično traje 5 do 10 dana. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana osip se može ponovno pojaviti pod utjecajem sunca, fizičkog napora, topline, vrućice ili emocionalnog stresa. U adolescenata se ponekad javlja blaga bol i oticanje zglobova (neerozivni artritis), što može trajati ili se vraćati tjednima ili mjesecima.

Infektivni eritem može imati drugačiju kliničku sliku, osobito kod djece sa srpastom anemijom ili drugim poremećajima crvenih krvnih stanica te kod djece s bolestima imunološkog sustava (kao što je sindrom stečene imunodeficijencije [AIDS] - vidi: Infekcija virusom humane imunodeficijencije ). Kod te djece parvovirus B19 može djelovati na koštanu srž i uzrokovati tešku anemiju.

Dijagnoza

  • Procjena liječnika

Liječnik postavlja dijagnozu na osnovu karakterističnog izgleda osipa. Pretrage krvi mogu pomoći u identifikaciji virusa, ali se ne rade rutinski, osim kod djece koja imaju poremećaj krvi ili oslabljen imunološki sustav.

Liječenje

  • Ublažavanje simptoma

Liječenje infektivnog eritema je usmjereno na ublažavanje simptoma. Djeci se daju nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) kako bi se smanjila vrućica, bol, glavobolja i bol u zglobovima. Kod jakog svrbeža, također se mogu dati lijekovi za ublažavanje svrbeža.