Glukozamin

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Glukozamin se ekstrahira iz materijala (hitina) prisutnog u školjkama rakova, kamenica i škampa. Glukozamin se uzima u obliku tableta ili kapsula, obično kao glukozamin sulfat, ali ponekad kao glukozamin hidroklorid. Glukozamin se često uzima zajedno s kondroitin sulfatom.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Glukozamin se uzima uglavnom za liječenje osteoartritisa koljena. Njegova uloga u liječenju osteoartritisa drugih dijelova tijela je je manjkavo opisana. Dokazi su proturječni. Neki dokazi upućuju na to da djeluje i na ublažavanje boli i na modificiranje bolesti, dok druge velike i dobro osmišljene studije pokazuju da od njega nema nikakve koristi. Jedna velika studija pokazala je da je glukozamin hidroklorid koristan samo u kombinaciji s hondroitin sulfatom. Dokazi podupiru upotrebu glukozamin sulfata određenog proizvođača, Rotta Research Laboratorium, za blagi do umjereni osteoartritis u koljenu ako se uzima najmanje 6 mjeseci. Prednost glukozamina za teški osteoartritis u koljenu ili osteoartritis drugih dijelova tijela je manje jasna.

Moguće nuspojave

Glukozamin je siguran za većinu ljudi. Uobičajene nuspojave su svrbež i blagi probavni problemi kao što su žgaravica, proljev, povraćanje i mučnina. Ostale nuspojave uključuju umor, glavobolju, poteškoće sa spavanjem, osjetljivost na sunce i promjene noktiju. Osobe s bolestima jetre trebaju izbjegavati glukozamin ako je moguće. Ljudi koji imaju alergiju na školjke i uzimaju glukozamin iz školjki mogu imati alergijsku reakciju.

Nisu dokazane interakcije s lijekovima.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Glucosamine and Chondroitin