Problemi nakon putovanja

Autor: Christopher Sanford, MD, MPH, DTM&H
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Ksenija Črnjar, dr. med.

Simptomi ili problemi koji se razvijaju tijekom putovanja i koji se ne povlače za vrijeme kada se osoba vrati kući, zahtijevaju liječničku pomoć.

Najčešći medicinski problem nakon putovanja

Najčešće potencijalno ozbiljne bolesti su

Neke putničke bolesti mogu započeti nakon putovanja. Na primjer, dekompresijska bolest se može pojaviti nakon ronjenja. Ronioci ne bi trebali letjeti 24 sata nakon ronjenja, jer to povećava rizik. Neki se simptomi mogu razviti tjednima ili mjesecima nakon što se osoba vrati. Osobito je česta groznica nakon međunarodnih putovanja. Na primjer, malarija često uzrokuje groznicu nakon izlaganja. Iako veza između putovanja i novih simptoma često nije vidljiva, informacije o nedavnim putovanjima mogu biti ključni element u postavljanju dijagnoze. Stoga, ljudi trebaju obavijestiti svog liječnika o bilo kakvim nedavnim putovanjima kada naiđu na neki medicinski problem.

I Međunarodno društvo za medicinu putovanja (www.istm.org) i Američko društva za tropsku medicinu i higijenu (www.astmh.org) imaju popise putničkih klinika na svojim web stranicama. Mnoge od tih klinika specijaliziraju se za pomoć putnicima koji su bolesni nakon povratka kući.