Polipi, noduli i granulomi glasiljke

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Alan Pegan, dr. med.

Polipi, noduli i granulomi su dobroćudne (benigne) izrasline koje uzrokuju promuklost i čujno disanje (struganje pri disanju).

Polipi glasiljke često su posljedica akutne ozljede (npr. glasno navijanje na nogometnoj utakmici) i obično se javljaju samo na jednoj glasnici. Polipi mogu biti uzrokovani i laringofaringealnim refluksom ili kroničnim udisanjem iritansa (kao što su industrijski dimovi ili dim cigareta). Polipi uslijed ovih uzroka imaju tendenciju da uključuju obje glasnice. Polipi su često veći i više izbočeni nego čvorići. Polipi su česti među odraslim osobama.

Noduli glasiljki pojavljuju se na obje glasiljke i rezultat su uglavnom kronične zloupotrebe glasa (učestalo vikanje, pjevanje ili korištenje neprirodno niskih frekvencija). Noduli se također mogu pojaviti u djece.

Granulomi glasiljke često su posljedica ozljede glasiljke zbog nekontroliranog laringofaringealnog refluksa (LPR) ili oštećenja tijekom endotrahealne intubacije (umetanje plastične cijevi za disanje kroz usta u dušnik). Granulomi su česti kod odraslih.

Papilomi glasiljke (vidi također Ponavljana respiratorna papilomatoza) su benigne izrasline, nalik bradavicama, uzrokovanih određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Virus se može steći tijekom porođaja, a promjene na glasiljkama se najčešće javljaju u dobi od 1 do 4 godine, iako se mogu razviti u bilo kojem trenutku. Promuklost ili plač tiši nego obično mogu biti rani znakovi papilomatoze grkljana, a samo napredovanje bolesti u najgorim slučajevima može zatvarati dišni put.

Problemi s vokalnim kabelom

Kada se opuste, glasiljke normalno oblikuju otvor u obliku slova V koji omogućuje da zrak slobodno prolazi kroz dušnik. Glasiljke se otvaraju kada se zrak uvlači u pluća (inspiracija) i zatvara se tijekom gutanja ili govora.

Držeći zrcalo u stražnjem dijelu usta osobe, posebno obučeni liječnik često može vidjeti glasiljke i provjeriti ima li problema, kao što su kontaktni vrijedovi, granulomi, polipi, čvorići, paraliza i rak. Svi ti problemi utječu na glas. Paraliza može utjecati na jednu (jednostranu) ili obje glasnice (dvostrano - nije prikazano).

Simptomi

Simptomi nodula, polipa i granuloma glasiljki uključuju kroničnu promuklost i čujno disanje, a često se razvijaju postupno danima, pa i tjedanima

Dijagnoza

  • Laringosopija ogledalom ili fiberoptikom

  • Ponekad biopsija

Liječnik postavlja dijagnozu čvorova, polipa i granuloma glasiljki pregledom zrcalom ili fiberoptikom (larinogskopija).

Ponekad liječnik uklanja mali komad tkiva za pregled pod mikroskopom (biopsija) kako bi bio siguran da promjena nije zloćudna (maligna).

liječenje

  • Glasovna pošteda

  • Ponekad logopedski tretman

  • Ponekad operacija

Liječenje čvorova, polipa i granuloma glasiljki je u izbjegavanju ili uklanjanju iritansa i glasovnom odmoru. Ako je uzrok zloupotreba glasa, možda će biti potrebna terapija koju će voditi logoped kako bi se osoba naučila govoriti ili pjevati bez naprezanja glasiljki. Logoped može koristiti računalni program treninga kako bi pomogao ljudima da izbjegnu pretjeranu glasnoću ili glasovno naprezanje. Dodatne mjere za ljude koji profesionalno koriste svoj glas uključuje odgovarajuću hidraciju i u koliko je potrebno izmjene u prehrani.

Većina nodula i granuloma prolazi s nekirurškom terapijom. Granulomi koji ne prolaže na te tzv. konzervativne mjere mogu se pokušati ukloniti kirurški, ali i onda se znaju ponovno pojaviti.

Većina polipa mora se kirurški ukloniti kako bi se vratio normalan glas osobe.

Za papilome glasiljki koriste se kirurški načini liječenja (laserom). Liječnici ponekad daju antivirusne lijekove. Cijepljenje protiv HPV-a može spriječiti njihov razvoj.