Zaraza malom dječjom glistom

Autor: Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Matea Tomasić, dr. med.

Infekcija je uzrokovana crijevnim oblićem Enterobius vermicularis i obično pogađa djecu.

 • Zaraza se javlja kada se progutaju jaja oblića.

 • Infekcija može uzrokovati svrbež analnog područja.

 • Dijagnoza se postavlja pronalaženjem jaja ili ponekad odraslim crvom oko anusa.

 • Antiparazitarni lijekovi kao što su mebendazol, albendazol ili piranet piranat koji se daje jednom pri dijagnozi i jednom 2 tjedna kasnije, obično liječe infekciju.

(Vidi također Pregled parazitarnih infekcija.)

Infekcija enterobiusom je najčešća infekcija oblićem u Sjedinjenim Državama.

Većina slučajeva zaraze javlja se kod školske djece, odraslih osoba koje skrbe za djecu ili članova obitelji zaraženog djeteta.

Jeste li znali...
 • Infekcija dječjom glistom je najčešća infekcija s oblićem u Sjedinjenim Državama.

Prijenos dječje gliste

Do zaraze dolazi nakon što se progutaju jaja. Ličinke u jajima izliježu se u tankom crijevu, a zatim prelaze u debelo crijevo. Tamo sazrijevaju u roku od 2 do 6 tjedana, a odrasli se crvi pare. Nakon što se jaja razviju, odrasli ženski crv se seli u rektum i izlazi kroz anus kako bi položio jaja. Ona se odlažu u ljepljivu, želatinastu tvar koja se lijepi na kožu oko anusa. Od tamo se jaja mogu prenijeti na nokte, odjeću, posteljinu, igračke ili hranu gdje mogu preživjeti izvan tijela do 3 tjedna na normalnoj sobnoj temperaturi.

Jaja se često unose u usta prstima ili kontaminiranom hranom. Djeca se mogu reinficirati prebacivanjem jaja iz područja oko anusa u usta. Djeca koja sišu palčeve imaju povećani rizik od infekcije, kao i odrasli koji žive s djecom ili koji prakticiraju oralno-analni seks.

Simptomi

Mnoga djeca koja imaju dječju glistu nemaju simptoma. Međutim, u nekim slučajevima područje oko anusa svrbi jer jaja i ljepljiva tvar oko njih iritiraju kožu. S grebanjem, koža može postati gruba te može doći do bakterijskih infekcija. U djevojčica, dječja glista može uzrokovati vaginalni svrbež i iritaciju.

Dijagnoza

 • Pregled trake koja je prilijepljena oko anusa kako bi se skupila jaja

 • Promatranje odraslih crva oko anusa

Dijagnoza infekcije dječjom glistom nastaje pronalaženjem jaja ili, rjeđe, odraslih glisti oko anusa. Jaja se mogu dobiti s kožnih nabora oko anusa pomoću ljepljive strane transparentne trake. To bi trebalo biti učinjeno u ranim jutarnjim satima prije nego što dijete ima stolicu ili briše područje. Traku možete odnijeti liječniku radi mikroskopskog pregleda. Ovaj postupak se može ponovljati nekoliko dana za redom kako bi osiguralo da dobivanje jaja, ako su prisutna.

Najbolji način za traženje odraslih glisti je pregledati djetetov anus oko 1 do 2 sata nakon što je dijete zaspi. Gliste su bijele i tanke, ali se miču i vidljive su golim okom.

Prevencija

Unatoč uspješnom liječenju zaraze, ponovno javljanje infekcije je uobičajeno, dijelom zato što jaja mogu preživjeti izvan tijela 3 tjedna, stoga neki stručnjaci preporučuju liječenje cijele obitelji.

Sljedeće može pomoći u sprječavanju širenja dječje gliste:

 • Pranje ruku sapunom i toplom vodom nakon korištenja toaleta, nakon mijenjanja pelena i prije rukovanja hranom (najučinkovitiji način)

 • Često pranje odjeće, posteljine i igračaka

 • Usisavanje doma kako bi se pokušala eliminirati jaja

 • Svakodnevno jutarnje tuširanje zaraženih kako bi se uklonila jaja na koži

Liječenje

 • Mebendazol, albendazol ili pirantel pamoat (lijekovi koji se koriste za uklanjanje crva - anthelmintički lijekovi)

Jedna doza mebendazola. albendazol, ili pirantel pamoat, koji se ponavlja nakon 2 tjedna, obično liječi infekciju.

Kreme ili masti protiv svrbeža, kao što je karbolirani vazelin, koje se nanosi izravno na područje oko anusa, mogu ublažiti simptome.