Faze razvoja fetusa

Autor: Raul Artal-Mittelmark, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Natalija Mihovilić, dr. med.

Dijete prolazi kroz nekoliko faza razvoja, počevši kao oplođeno jaje. Jaje se razvija u blastocistu, embrio i zatim u fetus.

Oplodnja

Tijekom svakog normalnog menstrualnog ciklusa, jedno jaje (jajašce) se obično oslobađa iz jednog od jajnika, oko 14 dana nakon posljednje menstruacije. Otpuštanje jajašca naziva se ovulacija. Jajašce je uvučeno u ljevkasti kraj jednog od jajovoda.

Prilikom ovulacije, sluz u cerviksu postaje tekućija i elastičnija, omogućujući brz prodor spermija u maternicu. U roku od 5 minuta, sperma može prodrijeti iz rodnice kroz vrat maternice u maternicu i do ljevkastog kraja jajovoda - uobičajenog mjesta oplodnje. Stanice koje oblažu jajovod olakšavaju oplodnju.

Ako se oplodnja ne dogodi, jajašce se pomiče niz jajovod do maternice, gdje propada i izbaci se iz maternice sljedećom menstruacijom.

Prodor spermija u jajašce rezultira oplodnjom. Sićušne cilije nalik na kosu koje oblažu jajovode potiskuju oplođeno jajašce (zigotu) kroz jajovod prema maternici. Stanice zigote više puta se dijele dok se zigota kreće kroz jajovod prema maternici. Zigota ulazi u maternicu za 3 do 5 dana.

U maternici se stanice nastave dijeliti postajući šuplja kugla stanica zvana blastocista. Blastocista se implantira u zid maternice 6 dana nakon oplodnje.

Ako se oslobodi i oplodi više od jednog jajašca, trudnoća sadrži više od jednog fetusa, obično dva (blizanci). Budući da je genetski materijal u svakom jajašcu i svakom spermiju nešto drugačiji, svaka oplođena jajna stanica je različita. Tako nastali blizanci su dvojajčani blizanci. Identični blizanci nastaju kada se jedno oplođeno jajašce razdvoji u dva embrija nakon što se počelo dijeliti. Budući da je jedno jajašce oplođeno jednim spermijem, genetski materijal u oba embrija je isti.

Razvoj Blastociste

Otprilike 6 dana nakon oplodnje, blastocista se veže za sluznicu maternice, obično blizu vrha. Ovaj proces, koji se naziva implantacija, završava 9. ili 10. dan.

Zid blastociste je debljine jednog sloja stanica, osim u jednom području, gdje je debljine od tri do četiri sloja stanica. Unutarnje stanice u zgusnutom području razvijaju se u embrij, a vanjske se stanice uranjaju u zid maternice i razvijaju se u posteljicu. Posteljica proizvodi nekoliko hormona koji pomažu u održavanju trudnoće. Na primjer, posteljica proizvodi ljudski korionski gonadotropin, koji sprječava jajnike da oslobode jajašca i stimulira jajnike na neprekidnu proizvodnju estrogena i progesterona. Posteljica također nosi kisik i hranjive tvari od majke do fetusa i otpadne tvari od fetusa do majke.

Neke stanice iz posteljice razvijaju se u vanjski sloj membrane (chorion) oko blastociste u razvoju. Ostale stanice se razvijaju u unutarnji sloj membrana (amnion) koji tvori amnionsku vrećicu. Kada se formira vrećica (za oko 10 do 12 dana), blastocista se smatra embrijem. Amnionska vrećica ispunjava se bistrom tekućinom (amnionskom tekućinom) i širi se kako bi obuhvatila embrij u razvoju koji lebdi unutar nje.

Razvoj embrija

Sljedeća faza u razvoju je zametak koji se razvija unutar amnionske vrećice, na jednoj strani maternice ispod sluznice. Ovaj stadij karakterizira stvaranje većine unutarnjih organa i vanjskih tjelesnih struktura. Većina organa počinje se stvarati oko 3 tjedna nakon oplodnje, što je jednako 5 tjedana trudnoće (jer liječnici datiraju trudnoću od prvog dana posljednje menstruacije žene, što je obično 2 tjedna prije oplodnje). U to vrijeme embrij se izdužuje, prvo sugerirajući ljudski oblik. Ubrzo nakon toga počinje se razvijati područje koje će postati mozak i leđna moždina (neuralna cijev). Srce i glavne krvne žile počinju se razvijati ranije - oko 16. dana. Srce počinje pumpati tekućinu kroz krvne žile do 20. dana, a prve crvene krvne stanice pojavljuju se sljedećeg dana. Krvne žile se nastavljaju razvijati u embriju i posteljici.

Gotovo svi organi se potpuno formiraju oko 10 tjedana nakon oplodnje (što je jednako 12 tjedana trudnoće). Iznimke su mozak i leđna moždina koji se nastavljaju formirati i razvijati tijekom cijele trudnoće. Većina malformacija (urođenih mana) nastaje u razdoblju kada se formiraju organi. Tijekom tog razdoblja, embrij je najosjetljiviji na djelovanje lijekova, zračenja i virusa. Stoga, trudna žena ne smije primiti nikakvo cjepivo koje sadrži živi virus ili uzimati ikakve lijekove tijekom tog perioda osim ako se smatraju suštinski za njezino zdravlje (vidi Upotreba lijekova tijekom trudnoće).

Razvoj ploda i posteljice

Na kraju 8. tjedna nakon oplodnje (10 tjedana trudnoće) embrij se smatra fetusom. Tijekom ove faze strukture koje su se već formirale rastu i razvijaju se. Sljedeće su znakovi tijekom trudnoće:

  • Do 12 tjedana trudnoće: Fetus ispunjava cijelu maternicu.

  • Oko 14 tjedana: Može se prepoznati spol.

  • Oko 16 do 20 tjedana: Tipično, trudnica može osjetiti kako se fetus miče. Žene koje su već bile trudne obično osjećaju pokrete oko 2 tjedna ranije od žena koje su trudne prvi put.

  • Oko 24 tjedna: Fetus ima mogućnost preživljavanja izvan maternice.

Pluća i dalje sazrijevaju sve do trenutka porođaja. Mozak akumulira nove stanice tijekom trudnoće i prve godine života nakon rođenja.

Kako se posteljica razvija, ona proširuje male izbočine nalik na kosu (resice) u zid maternice. Izbočine se granaju i granaju u kompliciranom rasporedu u obliku drveta. Ovaj raspored uvelike povećava područje kontakta između stijenke maternice i posteljice, tako da se može zamijeniti više hranjivih tvari i otpadnih materijala. Posteljica se u potpunosti formira oko 18. do 20. tjedna, ali nastavlja rasti tijekom trudnoće. Prilikom porođaja teži oko 450 g.

Faze trudnoće

Iako trudnoća uključuje kontinuirani proces, podijeljena je u tri tromjesečna razdoblja koja se zovu trimestri:

  • Prvo tromjesečje: od 0 do 12. tjedna

  • Drugo tromjesečje: od 13. do 24. tjedna

  • Treće tromjesečje: 25. tjedan do porođaja

Događaji

Tjedni trudnoće

1. tromjesečje

Ženina zadnja menstruacija prije trenutka oplodnje.

0

Nastaje oplodnja.

Oplođeno jajašce (zigota) počinje se razvijati u šuplju kuglu stanica nazvanu blastocista.

2

Blastocista implantira u zid maternice.

Počinje se formirati amnionska vreća.

3

Počinje se razvijati područje koje će postati mozak i leđna moždina (neuralna cijev).

5

Razvijaju se srce i glavne krvne žile. Srce koje kuca može se vidjeti ultrazvukom.

6

Pojavljuju se začeci ruku i nogu.

7

Formiraju se kosti i mišići. Razvijaju se lice i vrat.

Mogu se otkriti moždani valovi.

Nastaje kostur. Prsti na rukama i nogama su potpuno definirani.

9

Bubrezi počinju djelovati.

Gotovo svi organi su potpuno formirani.

Fetus se može pomicati i reagirati na dodir (kada se potakne kroz ženin trbuh).

Žena je ponešto dobila na težini i trbuh joj se može malo povećati.

10

2. tromjesečje

Može se identificirati spol fetusa.

Fetus može čuti.

14

Prsti fetusa mogu uhvatiti. Fetus se kreće snažnije tako da ga majka može osjetiti.

Tijelo fetusa počinje se popunjavati kako se masnoća taloži ispod kože. Dlake se pojavljuju na glavi i koži. Prisutne su obrve i trepavice.

16

Posteljica je formirana u potpunosti.

20

Fetus ima mogućnost preživljavanja izvan maternice.

Žena počinje brže dobivati na težini.

24

3. tromjesečje

Fetus je aktivan, često mijenja položaj.

Pluća nastavljaju sazrijevati.

Glava fetusa pomiče se u položaj za porođaj.

U prosjeku, fetus je dug oko 51cm i teži oko 3,2 kilograma. Ženin povećani trbuh uzrokuje ispupčenje pupka.

25

Porođaj

37–42