Endometriomi vulve

Autor: Charlie C. Kilpatrick, MD, MEd
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Josipa Paić, dr. med.

Vulvarni endometriomi su rijetke, bolne, krvlju ispunjene ciste koje se razvijaju kada se tkivo iz sluznice maternice (tkivo endometrija) pojavi u stidnici.

  • Endometriomei mogu biti bolni, osobito tijekom odnosa te prije i tijekom menstruacije.

  • Liječnici obično mogu dijagnosticirati endometriome tijekom ginekološkog pregleda.

  • Endometriomi vulve se kirurški uklanjaju.

Iz nepoznatih razloga, dijelovi tkiva iz maternice (endometrijskog tkiva) ponekad se pojavljuju izvan maternice. Ovaj se poremećaj zove endometrioza. Endometrioza se rijetko javlja u stidnici (području koje podrazumijeva vanjske spolne organe). Češća je na drugim mjestima, kao što su jajnici.

Katkada endometrijsko tkivo tvori cistu (endometriom).

Endometriomi se često razvijaju na mjestu prethodne operacije, kao što je epiziotomija (rez za proširenje otvora rodnice kako bi se pomoglo u porodu djeteta) ili šivanje ozljede rodnice ili stidnice, koja se dogodila tijekom poroda.

Simptomi

Endometriomi mogu biti bolni, osobito tijekom spolnog odnosa. Endometriomi reagiraju na hormone jednako kao i normalno tkivo endometrija. Zbog toga se mogu povećati i uzrokovati bol, osobito prije i tijekom menstruacije. Endometriomi su osjetljivi na dodir i mogu izgledati plavičasto. Mogu puknuti i uzrokovati jaku bol.

Dijagnoza

  • Ginekološki pregled

Tijekom ginekološkog pregleda liječnici obično mogu vidjeti ili osjetiti endometriome koje uzrokuju simptome.

Liječenje

  • Operacija

Endometriomi vulve se kirurški uklanjaju. Ovaj se postupak obično obavlja u operacijskoj sali, ali se može obaviti i u liječničkoj ordinaciji. Koristi se lokalna anestezija.

Liječnici rade biopsiju uklonjenog tkiva kako bi bili sigurni da se ne radi o melanomu (rak kože), koji se može pojaviti na stidnici i rodnici.