Postprandijalna hipotenzija

Autori: Andrea D. Thompson, MD, PhD
Michael J. Shea, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Pavao Mioč dr. med.

Postprandijalna hipotenzija je prekomjerno smanjenje krvnog tlaka nakon obroka.

  • Mogu se pojaviti vrtoglavica, omamljenost i padovi.

  • Liječnici mjere krvni tlak prije i poslije obroka kako bi dijagnosticirali postprandijalnu hipotenziju.

  • Uzimanje malih obroka s malo ugljikohidrata često može pomoći.

Postprandijalna hipotenzija javlja se u do jedne trećine starijih osoba, ali se praktički nikada ne događa u mlađih ljudi. Vjerojatnije je da će se pojaviti kod ljudi koji imaju visoki krvni tlak ili poremećaje koji ometaju moždane centre odgovorne za kontolu autonomnog živčanog sustava (koji regulira unutarnje tjelesne procese). Primjeri takvih poremećaja su Parkinsonova bolest, višestruka sustavna atrofija i šećerna bolest.

Crijeva zahtijevaju veliku količinu krvi za probavu. Kada krv dolazi u crijevo nakon obroka, brzina otkucaja srca se povećava, a krvne žile u drugim dijelovima tijela se sužavaju kako bi se održao krvni tlak. Međutim, kod nekih starijih osoba takvi mehanizmi mogu biti poremećeni. Krv normalno teče u crijevo, ali se broj otkucaja srca ne povećava na odgovarajući način, a krvne žile ne stisnu dovoljno da održe krvni tlak. Kao rezultat toga, krvni tlak pada.

Postprandijalna hipotenzija može uzrokovati vrtoglavicu, nesvjesticu, slabost i padove. Ako starija osoba doživi te simptome nakon jela, liječnici mjere krvni tlak prije i poslije obroka kako bi utvrdili je li obrok uzrok hipotenzije.

Liječenje

  • Prilagodite vrijeme lijekova i aktivnosti oko obroka

Osobe koje imaju simptome postprandijalne hipotenzije ne bi trebale uzimati antihipertenzivne lijekove prije obroka te bi trebale leći nakon obroka. Uzimanje manjih doza antihipertenzivnih lijekova i češće konzumiranje malih obroka s malo ugljikohidrata može pomoći u smanjenju učinaka ovog poremećaja. Za neke ljude hodanje nakon obroka pomaže poboljšanju protoka krvi, ali krvni tlak može pasti kada prestanu hodati.

Uzimanje određenih lijekova prije obroka može pomoći. Na primjer, nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) uzrokuju zadržavanje soli i tako povećavaju volumen krvi. Kofein uzrokuje sužavanje krvnih žila. Kofein treba uzimati samo prije doručka, tako da ne utječe na spavanje, a osoba ne postaje tolerantna prema učincima kofeina.

Za osobe koje imaju teške simptome koji ne reagiraju na druge mjere i koji su u bolnici, injekcije lijeka oktreotid mogu pomoći tako što se smanjuje količina krvi koja protječe u crijevo.