Orhitis

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Orhitis je infekcija testisa, najčešće uzrokovana virusom poput zaušnjaka.

  • Orhitis je obično uzrokovan virusom.

  • Testis je bolan i otečen.

  • Liječnički pregled i analiza urina koriste se za dijagnosticiranje orhitisa.

  • Liječenje orhitisa uključuje mirovanje i ublažavanja boli.

Orhitis se može pojaviti kada je epididimis inficiran, kao dio epididimo-orhitisa. Kada infekcija zahvaća samo testise, to se naziva orhitis.

Orhitis je najčešće uzrokovan virusom, obično virusom zaušnjaka. Rijetko je uzrokovan drugim infekcijama. Otprilike 20 do 25% muškaraca koji imaju zaušnjake razvijaju orhitis. Većina slučajeva orhitisa zbog zaušnjaka javlja se kod dječaka mlađih od 10 godina.

Orhitis može zahvatiti jedan ili oba testisa. Dugoročno, može uzrokovati smanjenje testisa, ali obično ne smanjuje proizvodnju muškog hormona testosterona. Orhitis može narušiti plodnost, osobito ako zahvaća oba testisa i / ili se javlja nakon puberteta. Međutim, neplodnost je rijetka.

Simptomi

Kod dječaka ili muškaraca sa zaušnjacima, orhitis se razvija između 4. i 7. dana nakon oticanja žlijezda slinovnica. Testis je bolan i otečen. Ponekad su zahvaćena oba testisa. Također se može pojaviti i povišena temperatura, mučnina, glavobolja i bolovi u mišićima.

Dijagnostika

  • Fizikalni pregled

  • Analiza mokraće i krvni testovi

Orhitis se obično dijagnosticira fizikalnim pregledom. Ponekad se obavljaju krvni testovi i analiza mokraće kako bi se identificirali virusi zaušnjaka ili druge infekcije. Ponekad se koristi color doppler ultrazvuk za procijeniu dotoka krvi u testise (kako bi se isključilo hitno stanje torzija testisa).

Liječenje

  • Mjere za ublažavanje boli

  • Eventualno antibiotici

Orhitis se obično liječi mirovanjem, lijekovima za ublažavanje bolova i hladnim oblozima koji se stavljaju na mošnje. Bakterijske infekcije liječe se odgovarajućim antibioticima.