O-noge i X-noge

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.
O-noge

Kada su noge postavljene u O položaj, što liječnici nazivaju genu varum, noge su zakrivljene u koljenima tako da su koljena udaljenija od normalnog položaja. Ovaj izgled obično nastaje zbog položaja nogu u maternici prije rođenja. Ovaj poremećaj je čest među malom djecom i najčešće prolazi spontano do 18 mjeseci starosti. Ako stanje potraje ili se pogoršava potrebno je isključiti rahitis ili druge metaboličke bolesti kostiju.

Liječnici također mogu posumnjati na Blountovu bolest, koja je uzrokovana problemom s pločom rasta u goljeničnoj kosti (tibija). Blountova bolest može zahvaćati jednu ili obje noge. Najčešće se pojavljuje nakon prve godine života. Međutim, može se razviti u adolescenciji kod djece koja imaju prekomjernu težinu. Rana dijagnoza Blountove bolesti je otežana jer se problem ne može pojaviti na rendgenskim snimkama. Rana upotreba udlaga ili proteza za noge može biti učinkovita kod djece mlađe od 3 godine s Blountovom bolesti. Starija djeca mogu se operativno liječiti.

X-noge

X-noge, što liječnici nazivaju genu valgum, rjeđe su nego O-noge. U ovom položaju su koljena usmjerena prema unutra. Čak i ako je teži oblik poremećaja, x-noge se spontano razriješe do 9 godina starosti. Djecu stariju od 10 godina s težim poremećajem X-nogu je ponekad potrebno operirati.

(Vidi također Uvod u defekte lica, kostiju, zglobova i mišića.)