Ubodi raže

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.

Raže sadrže otrov u bodljama koje se nalaze na stražnjem dijelu repa. Ozljede obično nastaju kada osoba nagazi na ražu (često zakopanu u pijesku) dok gazi u plićaku oceana uz zapljuskivanje valova. Raža zabode svoju repnu bolju u stopalo ili nogu osobe, oslobađajući otrov. Djelovi pokrova bodlje mogu ostati u rani, povećavajući rizik od infekcije.

Rana od ražinog uboda obično je nazubljena i slobodno krvari. Bol je neposredna i jaka, postupno se smanjuje tijekom 6 do 48 sati. Mnogi ljudi s tim ranama doživljavaju nesvjesticu, slabost, mučninu i tjeskobu. Povraćanje, proljev, znojenje, generalizirani grčevi, poteškoće s disanjem i smrt su rjeđi.

(Vidi također Uvod u ugrize i ubode.)

Liječenje

  • U početku isperite slanom vodom

  • Liječnički postupak s ranom i uklanjanje djelića bodlje

Postupak prve pomoći za ozljede ražom ruke ili noge započinje laganim ispiranjem slanom vodom u pokušaju uklanjanja dijelova repne bodlje. Bodlju treba ukloniti samo ako je na površini kože i ne prodire u vrat, prsište ili trbuh. Značajno krvarenje treba usporiti primjenom izravnog pritiska.

U hitnoj službi liječnici pregledavaju ranu i uklanjaju dijelove bodlje. Injekcija protiv tetanusa može biti potrebna. Povrijeđena ruka ili noga trebaju biti povišene nekoliko dana. Nekim ozlijeđenim osobama daju se antibiotici i mogu trebati kirurški zahvat za zatvaranje rane.