Kontracepcija i adolescentska trudnoća

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Tonka Borovina, dr. med.

Mnogi se adolescenti upuštaju u seksualnu aktivnost, ali pritom možda nisu u potpunosti obaviješteni o kontracepciji, trudnoći i spolno prenosivim bolestima, uključujući infekciju virusom humane imunodeficijencije (HIV). Impulzivnost, nedostatak planiranja i istovremena uporaba droga i alkohola smanjuju vjerojatnost da će adolescenti koristiti kontracepciju i barijernu zaštitu (poput kondoma).

(Vidi također Uvod u probleme adolescenata.)

Kontracepcija kod adolescenata

Adolescenti mogu koristiti bilo koju od kontracepcijskih metoda odraslih, no pridržavanje je najčešći problem. Primjerice, mnoge adolescentice zaborave svakodnevno uzimati oralne kontraceptive ili ih u potpunosti prestanu koristiti, često bez zamjene s nekim drugim oblikom kontracepcije. Iako su muški kondomi najčešće korišteni oblik kontracepcije, još uvijek postoje razmišljanja koja mogu spriječiti dosljednu upotrebu (na primjer, korištenje kondoma smanjuje zadovoljstvo i ometa "romantičnu ljubav"). Neke djevojke se također srame tražiti od muških partnera da koriste kondome tijekom seksa. Dugotrajni oblici kontracepcije, kao što su mjesečne injekcije, postaju sve popularniji kod adolescentica.

Adolescentna trudnoća

Trudnoća može biti izvor značajnog emocionalnog stresa za adolescente.

Trudne adolescentice i njihovi partneri imaju tendenciju da napuste školovanje ili obuku na poslu čime se pogoršava njihov ekonomski status, smanjuje njihovo samopoštovanje i zatežu osobni odnosi. Trudne adolescentice (koje čine 13% svih trudnoća u SAD-u) imaju manju vjerojatnost dobivanja prenatalne skrbi u odnosu na odrasle što rezultira lošijim ishodima trudnoće, kao što su veće stope prijevremenog poroda. Trudne adolescentice, osobito vrlo mlade i one koje ne dobivaju prenatalnu skrb, češće nego žene u svojim 20-ima, imaju zdravstvene probleme kao što su anemija (kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica) i preeklampsija (visoki krvni tlak i proteini u mokraći što može biti stres za fetus).

Dojenčad mladih majki (posebno mlađih od 15 godina) će češće biti prijevremeno rođena i imati nisku porođajnu težinu. Međutim, uz pravilnu prenatalnu skrb, starije adolescentice nemaju veći rizik od problema u trudnoći u odnosu na odrasle žene slične pozadine.

Adolescenti mogu odlučiti prekinuti trudnoću. Abortus ne uklanja psihološke probleme neželjene trudnoće - bilo za djevojku ili za partnera. Mogu se pojaviti emocionalne krize

  • Kada se dijagnosticira trudnoća

  • Kada se donese odluka o pobačaju

  • Odmah nakon završetka pobačaja

  • U predviđenom vremenu kad se dijete trebalo roditi

  • Na obljetnice tog datuma

Trudna adolescentica može dobrovoljno odustati od djeteta (dati na posvajanje) ili podići dijete sama, ili zajedno s djetetovim ocem, često uz podršku članova obitelji.

Sve opcije uzrokuju emocionalni stres. Obiteljsko savjetovanje i edukacija o kontracepcijskim metodama, kako za djevojku tako i za njenog partnera, može biti od velike pomoći.

Roditelji mogu imati različite reakcije kada saznaju da je njihova kći trudna ili da je njihov sin nekome napravio dijete. Emocije se kreću od apatije do razočaranja ili ljutnje. Važno je da roditelji izraze svoju podršku i spremnost pomoći adolescentu da izabere. Roditelji i adolescenti moraju otvoreno razgovarati o pobačaju, posvajanju i roditeljstvu - sve opcije koje su teške za adolescenta da se bori sam.