Tropska sprue

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Tropska sprue je rijedak poremećaj nepoznatog uzroka koji pogađa ljude koji žive u tropskim i subtropskim područjima i razvijaju abnormalnosti sluznice tankog crijeva, što dovodi do malapsorpcije i nedostatka mnogih hranjivih tvari.

  • Uzrok je nepoznat, ali se sumnja na infekciju.

  • Tipični simptomi uključuju anemiju, svijetlu stolicu, kronični proljev i gubitak težine.

  • Liječnik temelji dijagnozu na simptomima kod osobe koja živi u ili je nedavno posjetila jedno od područja u kojima se često javlja poremećaj.

  • Antibiotik tetraciklin koristi se za ovaj poremećaj.

Tropska sprue se pojavljuje uglavnom na Karibima, južnoj Indiji i jugoistočnoj Aziji. Bolest mogu razviti i domoroci i posjetitelji (koji provode najmanje 1 mjesec u tom području), ali djeca su rijetko pogođena. Ovaj poremećaj rijetko je viđen u SAD-u. Diljem svijeta njegova se pojava u posljednjih nekoliko desetljeća smanjuje. Uzrok je nepoznat, ali dostupni dokazi upućuju na infektivni uzrok.

Simptomi

Svijetla, meka, glomazna, masna i neuobičajeno smrdljiva stolica (zvana steatoreja), kronični proljev, vrućica, opći osjećaj bolesti (slabost) i gubitak težine tipični su simptomi tropske sprue. Mogu se razviti i drugi simptomi malapsorpcije određenih hranjivih tvari. Upaljen jezik razvija se zbog nedostatka vitamina B2. Anemija se razvija zbod nedostatka željeza, vitamina B12 ili folata, dovodeći do malaksalosti i umora.

Dijagnoza

  • Biopsija

  • Krvni nalazi

Liječnik razmatra dijagnozu tropske sprue kod osobe s anemijom i simptomima malapsorpcije koja živi u ili je nedavno posjetila jedno od područja u kojima se često javlja poremećaj.

Liječnik potvrđuje dijagnozu uklanjanjem tkiva (biopsija) iz tankog crijeva pomoću endoskopa (fleksibilna cijev za gledanje opremljena izvorom svjetla i kamera kroz koju se može umetnuti mala kliješta) i ispitivanjem tkiva pod mikroskopom. Liječnik može prepoznati neke karakteristične promjene u tankom crijevu osobe. Uzorak stolice obično se analizira kako bi se isključili paraziti ili bakterije kao uzrok.

Nalazi krvi se provode kako bi se utvrdilo jesu li ljudi pothranjeni.

Liječenje

  • Tetraciklin

  • Folna kiselina i vitamin B12

Liječenje tropske sprue obično rezultira potpunim oporavkom.

Osoba za koju se sumnja da ima tropsku sprue liječi se antibiotikom. Tetraciklin se daje do 6 mjeseci.

Dodaci prehrani, osobito folna kiselina i injekcije vitamina B12, daju se nekoliko tjedana. Po potrebi se daju i ostali dodaci prehrani.