Pregled izraslina kože

Autor: Denise M. Aaron, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Stanice kože i podležećeg tkiva mogu se nakupljati i stvarati izrasline. Izrasline mogu biti iznad i u razini kože i varirati u boji od tamnosmeđe ili crne do boje kože i crvene. Mogu biti prisutne pri rođenju ili se mogu razviti kasnije.

Kada je izraslina pod kontrolom i stanice se ne šire u druge dijelove tijela, izraslina (tumor) kože je nekancerogena (benigna). Kada izraslina izmakne kontroli i stanice prodiru u normalno tkivo, a mogu se širiti (metastazirati) i u druge dijelove tijela, tumor je kancerogen (maligan, zloćudan).

Većina izraslina kože je nekancerogena. Međutim, ljudi bi trebali učiniti pregled liječnika kako bi se utvrdilo je li izraslina rak kože. Nekancerogene izrasline na koži često su više kozmetički problem nego bilo što drugo.

Uzroci

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje većinu nekancerogenih izraslina na koži. Međutim, poznato je da su neke izrasline uzrokovane

Dijagnoza

  • pregled kože

  • ponekad biopsija

Liječnici često mogu prepoznati izrasline na koži tijekom pregleda kože.

Neke se izrasline odstrane i analiziraju pod mikroskopom. Ovaj postupak se naziva biopsija. Ovisno o izraslini, mogu se raditi i druge pretrage.

Liječenje

  • liječenje ovisi o vrsti izrasline

Neke izrasline kože se ne liječe i nestanu same od sebe.

Nekancerogene izrasline kože koje uzrokuju smetnje i koje ne nestanu same od sebe mogu se odstraniti. Neke se izrasline odstranjuju električnom iglom ili skalpelom. Druge izrasline uklanjaju se laserima ili smrzavanjem tekućim dušikom.