Ultrazvuk

Autor: Mehmet Kocak, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Ultrazvuk koristi valove zvuka visoke frekvencije (ultrazvuk) za izradu slika unutarnjih organa i drugih tkiva. Uređaj koji se naziva pretvornik pretvara električnu struju u zvučne valove, koji se šalju u tkiva tijela. Zvučni valovi se odbijaju o strukture u tijelu i reflektiraju se natrag do sonde koja pretvara valove u električne signale. Računalo pretvara uzorak električnih signala u sliku koja je prikazana na monitoru i snimljena kao digitalna računalna slika. Ne koriste se rendgenske zrake, tako da tijekom ultrazvuka nema izlaganja zračenju.

Ultrazvuk je bezbolan, relativno jeftin i smatra se vrlo sigurnim, čak i tijekom trudnoće. (Vidi također Pregled slikovnih pretraga i Medicinska skrb tijekom trudnoće: Ultrazvuk.)

Postupak za ultrazvuk

Ako se pregleda abdomen, može se od osobe tražiti da ne jede i ne pije nekoliko sati prije pregleda. Za pregled ženskih reproduktivnih organa, od žena se može tražiti da popiju veću količinu tekućine kako bi napunile mokraćni mjehur.

Obično, ispitivač stavi gusti gel na kožu preko područja koje se ispituje kako bi se osigurao dobar prijenos zvuka. Ručni pretvarač se postavlja na kožu i pomiče se preko područja koje se procjenjuje.

Da bi procijenilo neke dijelove tijela, ispitivač stavlja sondu u tijelo - na primjer, u vaginu kako bi bolje prikazao maternicu i jajnike ili u anus kako bi prikazao žlijezdu prostatu.

Ispitivač ponekad priključi sondu na endoskop i tako ju progura u tijelo. Ovaj se postupak naziva transezofagealni ultrazvuk. Endoskop se može spustiti niz grlo kako bi se vidjelo srce (transezofagealna ehokardiografija) ili kroz želudac kako bi se pregledala jetra i drugi obližnji organi.

Nakon pretrage, većina ljudi može odmah nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Da li znate
 • Ultrazvuk i magnetska rezonancija (MR) ne koriste rendgenske zrake.

Upotreba ultrazvuka

Ultrazvučni prikazi se dobivaju dovoljno brzo da prikažu gibanje organa i struktura u tijelu u stvarnom vremenu (kao u filmu). Na primjer, može se vidjeti gibanje srca koje kuca, čak i kod fetusa.

Ultrazvuk se učinkovito koristi za provjeru izraslina i stranih predmeta koji su blizu površine tijela, kao što su oni u štitnoj žlijezdi, dojkama, testisima i udovima, kao i nekim limfnim čvorovima.

Ultrazvuk se učinkovito koristi za prikaz unutarnjih organa u trbuhu, zdjelici i prsima. Međutim, obzirom da kost i plin blokiraju zvučne valove (npr. u plućima ili crijevima), ultrazvuk unutarnjih organa zahtijeva posebne vještine. Osobe koje su posebno obučene za ultrazvučne preglede nazivaju se ultrasoničari.

Ultrazvuk se obično koristi za procjenu:

 • Srca: Na primjer, kako bi se otkrile abnormalnosti u radu srca, strukturne abnormalnosti kao što su promijenjeni srčani zalisci, abnormalno povećanje srčanih šupljina ili stijenke (ultrazvuk srca se naziva ehokardiografija)

 • Krvnih žila: Na primjer, kako bi se otkrile proširene ili sužene krve žile

 • Žučnjak i žučni vodovi: Na primjer, kako bi se otkrili kamenci žučnjaka i začepljenje žučnih vodova

 • Jetra, slezena i gušterača: Na primjer, kako bi se otkrio tumor ili druge bolesti

 • Mokraćni sustav: Na primjer, za razlikovanje dobroćudnih cista od solidnih tvorbi bubrega (koje su moguće rak) ili kako bi se otkrilo začepljenje kao što su kamenci ili druge strukturne anomalije bubrega, uretera ili mokraćnog mjehura

 • Ženski reproduktivni sustav: Na primjer, kako bi se otkrio tumor ili upala jajnika, jajovoda ili maternice

 • Trudnoća: Na primjer, za procijenjivanje rasta i razvoja fetusa i kako bi se otkrile abnormalnosti posteljice (kao što je krivo položena posteljica koja se naziva placenta previa)

Ultrazvuk se također može koristiti za navođenje liječnika kada uzimaju uzorak tkiva za biopsiju. Ultrazvuk može pokazati položaj biopsijskog instrumenta, kao i područje koje treba bioptirati (kao što je neka tvorba). Tako liječnici mogu vidjeti gdje da umetnu instrument i mogu ga usmjeriti direktno do cilja.

Varijacije ultrazvuka

Ultrazvučne informacije mogu se prikazati na nekoliko načina:

 • A-mode (način): Kao šiljci na grafikonu (koristi se za snimanje oka)

 • B-mode (način): Kao dvodimenzionalni anatomski prikaz (koristi se tijekom trudnoće za procjenu fetusa u razvoju ili za procjenu unutarnjih organa)

 • M-mode (način): Kao valovi koji se stalno pomiču koji prikazuju strukture koje se pomiču (koristi se za procjenu otkucaja srca fetusa ili za procjenu poremećaja srčanih zalisaka)

Najčešće se koristi B-mode.

Doppler ultrazvuk

Doppler ultrazvuk koristi promjene koje se javljaju u frekvenciji zvučnih valova kada se odbijaju od pokretnog objekta (tzv. Dopplerov efekt). U medicinskim pretragama, pokretni objekti su crvene krvne stanice u krvi. Stoga se Doppler ultrazvukom može procijeniti

 • Da li krv teče kroz krvne žile

 • Kako brzo teče

 • U kojem smjeru teče

Doppler ultrazvuk se koristi za

 • Procjenu koliko dobro srce funkcionira (kao dio ehokardiografije)

 • Otkrivanje začepljenih krvnih žila, osobito u venama nogu, kao kod duboke venske tromboze, kada su vene začepljene krvnim ugruškom

 • Za otkrivanje suženih arterija, osobito karotidnih arterija u vratu, koje nose krv u mozak

Spektralni doppler ultrazvuk

Ovaj postupak prikazuje informacije o protoku krvi na grafu. Može se koristiti za procjenu koliko je krvne žile začepljeno.

Dupleks doppler ultrazvuk

Ovaj postupak kombinira spektralni i B-mode ultrazvuk.

Color doppler ultrazvuk

Za ovu pretragu, na sliku u nijansama sive preklapa se boja protoka krvi koju proizvodi Doppler ultrazvuk. Boja označava smjer protoka krvi. Crveno označava protok prema pretvaraču, a plava označava protok od sonde. Jačina boje pokazuje koliko brzo teče krv.

Color doppler ultrazvuk može pomoći u procjeni rizika od moždanog udara jer pomaže liječnicima u prepoznavanju i procjeni suženja ili začepljenja arterija u vratu i glavi. Postupak je koristan za procjenu osoba koje su imale prolazni ishemijski napad ili moždani udar i osoba koje imaju čimbenike rizika za aterosklerozu, ali su bez simptoma. Color doppler ultrazvuk se također koristi za procjenu protoka krvi u unutarnjim organima i tumorima.

Nedostaci ultrazvuka

Umetanje sonde u tijelo može uzrokovati nelagodu. Rijetko se prilikom umetanja sonda ošteti tkivo, uzrokujući krvarenje ili infekciju.

Kost ili plin mogu blokirati ultrazvuk. Stoga je teško koristiti ga za dobivanje slika određenih struktura (onih iza kosti ili plina).