Rickettsialpox

Autor: William A. Petri, Jr, MD, PhD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Karlo Jeličić, dr. med.

Rickettsialpox je rickettsial bolest koja je uzrokovana Rickettsia akari i proširili su ga chiggers (larva larve) ili odrasle grinje.

  • Simptomi riketsialpoksa, koji su blagi, uključuju groznicu s znojenjem i znojenjem, glavobolju, osjetljivost na svjetlo, bolove u mišićima i osip.

  • Da bi dijagnosticirali infekciju, liječnici testiraju uzorak osipa i ponekad rade krvne testove.

  • Rickettsialpox tretira se antibiotikom.

rikccijc su vrsta bakterija koje mogu živjeti samo unutar stanica drugih organizama. Riketcije koje uzrokuju rickettsiosis obično žive u kućnim miševima (domaćinu).

Rickettsialpox se pojavljuje u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država iu Rusiji, Koreji i Africi. Riketcije se prenose na ljude kada ih ugrizu chigger (larva larve) ili odrasla grinja. Grinje također mogu prenijeti bakterije u kućne miševe.

simptomi

Simptomi rickettsialpoxa su blagi. Na mjestu ugriza pojavljuje se rana koja je prekrivena crnim krastama (eschar). Razvija se u malu upalu koja ostavlja ožiljak kada se liječi.

Oko tjedan dana kasnije razvijaju se drugi simptomi. Oni uključuju groznicu s znojenjem i znojenjem, glavobolju, nelagodu u očima kada su izloženi svjetlu, bolovi u mišićima i rašireni osip. Bliske limfne žlijezde mogu biti natečene.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Biopsija i testiranje osipa

  • Krvni testovi

Dijagnoza rickettsialpoxa upućuje na simptome.

Da biste potvrdili dijagnozu, liječnici mogu učiniti test imunofluorescencije, koja koristi uzorak iz osipa. Ili mogu koristiti tehnika lančane reakcije polimeraze (PCR) kako bi im se omogućilo brže otkrivanje bakterija.

Liječnici mogu napraviti krvne pretrage koje otkrivaju antitijela na bakterije. Međutim, jednom testiranje nije dovoljno. Test se mora ponoviti 1 do 3 tjedna kasnije kako bi se provjerio povećati na razini antitijela. Dakle, testovi na antitijela ne pomažu liječnicima da dijagnosticiraju infekciju odmah nakon što se netko razboli, ali kasnije može pomoći u potvrđivanju dijagnoze.

prevencija

Prevencija rickettsialpox-a uključuje kontroliranje populacije miševa i korištenje pesticida za ubijanje grinja.

Učiniti okolinu manje privlačnom za miševe može pomoći. Na primjer, ljudi mogu ukloniti drvene pilote, lišće od lišća, smeće i čistiti visoke trave i četkati po kućama. Miševi se mogu sakriti i gnijezditi na takvim mjestima. Rupe i drugi otvori na kojima miševi mogu ući u kuće trebali bi biti blokirani. Sva hrana mora biti pohranjena u kontejnere otporne na miševe.

liječenje

  • Antibiotik

Liječenje rickettsialpox-a sastoji se od antibiotika, obično doksiciklina uzetog kroz usta najmanje 5 dana.