Problemi s ovulacijom

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Jajnici ne otpuštaju jajnu stanicu svaki mjesec kao što se obično događa tijekom menstrualnog ciklusa.

 • Problemi s ovulacijom mogu biti posljedica disfunkcije dijela mozga i žlijezda koje kontroliraju ovulaciju ili disfunkcije jajnika.

 • Žene mogu odrediti javlja li se ovulacija i procjenjuju kada se to događa mjerenjem tjelesne temperature ili korištenjem kućnog predskazivača.

 • Liječnici koriste ultrazvuk ili testove krvi ili urina kako bi procijenili probleme s ovulacijom.

 • Lijekovi, obično klomifen ili letrozol, često mogu stimulirati ovulaciju, ali trudnoća ne uslijedi uvijek.

Kod žena najčešći uzrok neplodnosti su problemi s ovulacijom .

Uzroci

Razmnožavanje je kontrolirano sustavom koji uključuje hipotalamus (dio mozga), hipofizu, jajnike i druge žlijezde poput štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Problemi s ovulacijom (oslobađanje jajne stanice) nastaju kada jedan dio ovog sustava zakaže. Na primjer,

 • Možda hipotalamus ne izlučuje hormon koji oslobađa gonadotropin, koji bi trebao stimulirati hipofizu na proizvodnju hormona koji stimuliraju jajnike i potiču ovulaciju (luteinizirajući hormon i hormon za stimulaciju folikula).

 • Moguće je da hipofiza proizvodi premalo luteinizirajućeg hormona ili folikul-stimulirajućeg hormona.

 • Jajnici mogu proizvoditi premalo estrogena.

 • Hipofiza može proizvesti previše prolaktina, hormona koji stimulira proizvodnju mlijeka. Visoka razina prolaktina (hiperprolaktinemija) može rezultirati niskom razinom hormona koji potiču ovulaciju. Razine prolaktina mogu biti visoke radi tumora hipofize (prolaktinoma), koji je gotovo uvijek benigan.

 • Moguće je da ostale žlijezde ne funkcioniraju kako treba. Na primjer, nadbubrežne žlijezde mogu prekomjerno proizvoditi muške hormone (kao što je testosteron), ili štitnjača može proizvoditi previše ili premalo hormona štitnjače, koji pomažu održavanju ravnoteže hipofize i jajnika.

Problemi s ovulacijom mogu biti posljedica mnogih poremećaja. Jedan od najčešćih uzroka je

Drugi uzroci problema ovulacije uključuju

 • Dijabetes

 • Pretilost

 • Prekomjerna tjelovježba

 • Određene lijekove (npr estrogeni i progestini i antidepresivi)

 • Gubitak težine

 • Psihološki stres

Ponekad je uzrok rana menopauza- kada se rezerva jajnih stanica rano potroši.

Problem ovulacije često je uzrok neplodnosti kod žena koje imaju neredovite ili izostale mjesečnice (amenoreja). Rijetko, problem s ovulacijom je uzrok neplodnosti u žena koje imaju redovite menstrualne cikluse, ali nemaju predmenstrualne simptome, kao što su osjetljivost dojki, nadutost donjeg dijela trbuha i promjene raspoloženja.

Promjene tijekom menstrualnog ciklusa

Menstrualni ciklus reguliran je složenim međudjelovanjem hormona: luteinizirajućeg hormona, folikul stimulirajućeg hormona te ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona.

Menstrualni ciklus ima tri faze:

 • Folikularnu (prije oslobađanja jajne stanice)

 • Ovulacijsku (oslobađanje jajne stanice)

 • Lutealnu (nakon otpuštanja jajne stanice)

Menstrualni ciklus počinje menstrualnim krvarenjem (menstruacijom), što označava prvi dan folikularne faze.

Kada folikularna faza počinje, razine estrogena i progesterona su niske. Zbog toga se gornji slojevi zadebljane sluznice maternice (endometrij) raspadaju i ljušte, a dolazi do menstrualnog krvarenja. Otprilike u ovo vrijeme, razina hormona koji stimulira folikul neznatno raste, stimulirajući razvoj nekoliko folikula u jajnicima. Svaki folikul sadrži jajnu stanicu. Kasnije u ovoj fazi, dok se smanjuje razina hormona koji stimulira folikul, nastavlja se razvijati samo jedan folikul. Taj folikul proizvodi estrogen.

Ovulacijska faza počinje s povećanjem razine luteinizirajućeg hormona i folikul-stimulirajućeg hormona. Luteinizirajući hormon stimulira oslobađanje jajnih stanice (ovulaciju), što se obično događa 16 do 32 sata nakon početka povećanja razine LH. Razina estrogena je najveća tijekom tog razdoblja i razina progesterona progesteron počinje rasti.

Tijekom luteinske faze, smanjuju se razina luteinizirajućeg hormona i folikul-stimulirajućeg hormona. Prsnuti folikul zatvara se nakon otpuštanja jajne stanice i formira žuto tijelo koje proizvodi progesteron. Tijekom većine ove faze, razina estrogena je visoka. progesteron i estrogen uzrokuju da sluznica maternice zadeblja kako bi se pripremila za moguću oplodnju Ako ne dođe do oplodnje, žuto tijelo degenerira i više ne proizvodi progesteron, razina estrogena se smanjuje, gornji slojevi sluznice se raspadaju i ljušte i dolazi do menstrualnog krvarenja (početak novog menstrualnog ciklusa).

Dijagnoza

 • Opis ženinih menstrualnih ciklusa

 • Ponekad svakodnevno mjerenje tjelesne temperature

 • Komplet za predviđanje ovulacije kod kuće

 • Ultrazvuk

 • Pretrage krvi ili urina

Liječnici zamole ženu da opiše svoje menstruacije (povijest menstruacije). Na temelju tih informacija, liječnici mogu odrediti ovuliraju li žene.

Da bi se utvrdilo događaju li se i kada ovulacija, liječnici mogu zatražiti od žene da dnevno mjeri temperaturu u mirovanju (bazalna tjelesna temperatura). Ako je moguće, trebala bi koristiti termometar bazalne temperature namijenjen ženama koje pokušavaju zatrudnjeti ili, ako je nedostupan, živin termometar. Elektronski termometri su najmanje točni. Obično je najbolje vrijeme odmah nakon buđenja prije ustajanja. Sniženje bazalne tjelesne temperature upućuje na to da će se ovulacija upravo uskoro dogoditi. Povećanje temperature za više od 0,9 ° F (0,5 ° C) obično pokazuje da se upravo dogodila ovulacija. Međutim, ova metoda je nezgodna ili stresna za mnoge žene i nije pouzdana niti precizna.

Točnija metoda je

 • Komplet za predviđanje ovulacije za uporabu kod kuće

Ovaj kit otkriva povećanje luteinizirajućeg hormona u urinu 24 do 36 sati prije ovulacije. Da bi se dobio točniji rezultat, neki setovi također mjere raspadne produkte estrogena. Urin se testira nekoliko uzastopnih dana.

Liječnici mogu točno odrediti nastupa li i kada ovulacija. Metode uključuju

Znatno povećanje ovih razina ukazuje na to da je došlo do ovulacije.

Liječnici mogu obaviti druge pretrage kako bi provjerili postoje li poremećaji koji mogu uzrokovati probleme s ovulacijom. Na primjer, mogu mjeriti razine testosterona u krvi kako bi se provjerilo postoji li sindrom policističnih jajnika.

Liječenje

 • Lijek koji izaziva ovulaciju

Lijek, kao što je klomifen, letrozol (inhibitor aromataze) ili humani gonadotropini, obično može izazvati ovulaciju. Određeni lijek je odabran na temelju specifičnog problema. Ako je uzrok neplodnosti rana menopauza, ni klomifen ni ljudski gonadotropini ne mogu stimulirati ovulaciju.

klomifen

Ako se dulje vrijeme nije dogodila ovulacija, obično se preferira klomifen. Nekoliko dana nakon početka menstrualnog krvarenja žena uzima usta klomifen kroz 5 dana. Obično ovulira 5 do 10 dana nakon prekida klomifena i ima menstrualno krvarenje od 14 do 16 dana nakon ovulacije. Klomifen nije učinkovit za sve uzroke problema s ovulacijom. Najučinkovitiji je kada je uzrok sindrom policističnih jajnika.

Ako žena nakon tretmana s klomifenom ne prokrvari, učini se test na trudnoću. Ako nema trudnoće, ciklus liječenja se ponavlja. Veća doza klomifena koristi se u svakom ciklusu do pojave ovulacije ili do postizanja maksimalne doze. Kada se odredi doza koja izaziva ovulaciju, žena uzima tu dozu za još četiri ciklusa liječenja. Većina žena ostane trudna u četvrtom ciklusu u kojem dolazi do ovulacije. Iako je oko 75 do 80% žena liječenih klomifenom ovuliralo, samo oko 40 do 50% onih koji ovuliraju postaju trudni. Oko 5 to 8% trudnoća kod žena tretiranih klomifenom uključuju više od jednog fetusa, prvenstveno blizance.

Nuspojave Klomifena uključuju nalete vrućine, nadutost u trbuhu, osjetljivost dojki, mučninu, probleme s vidom i glavobolje. Manje od 1% žena liječenih s klomifenom razvija sindrom hiperstimulacije jajnika. U ovom sindromu jajnici se uvelike povećavaju i velika količina tekućine izlazi iz krvotoka u trbuh. Ovaj sindrom može biti opasan po život. Da bi ga spriječili, liječnici propisuju najnižu učinkovitu dozu klomifena, a ako se jajnici povećavaju, prestaju s davanjem lijeka.

Klomifen se koristi tek nakon što je trudnoća isključena jer se mogu pojaviti malformacije ploda kada se koristi.

Letrozol

Letrozol je inhibitor aromataze. Inhibitori aromataze blokiraju proizvodnju estrogena. Obično se koriste za liječenje raka dojke kod žena koje su prošle kroz menopauzu. Letrozol se također može koristiti za pokretanje ovulacije.

Kod žena sa sindromom policističnih jajnika, vjerojatnije je da će letrozol potaknuti ovulaciju nego klomifen. Nema dokaza da je letrozol učinkovitiji od klomifena u žena bez sindroma policističnih jajnika.

Kao i klomifen, letrozol započinje nekoliko dana nakon početka menstrualnog krvarenja, a žene ga uzimaju usta 5 dana. Ako se ne dogodi ovulacija, u svakom ciklusu se koristi veća doza do pojave ovulacije ili do postizanja maksimalne doze.

Letrozol ima manje nuspojava od klomifena. Najčešće nuspojave letrozola su umor i vrtoglavica.

Letrozol se upotrebljava tek nakon što je trudnoća isključena jer se mogu pojaviti malformacije ploda kada se koristi.

Ljudski gonadotropini

Ako žena ne ovulira ili ne zatrudni tijekom liječenja klomifenom ili letrozolom, može se pokušati s hormonskom terapijom ljudskim gonadotropinima, ubrizganim u mišić ili pod kožu. Ljudski gonadotropini sadrže hormon koji stimulira folikul, a ponekad i luteinizirajući hormon. Ovi hormoni stimuliraju folikule jajnika da sazru i tako omoguće ovulaciju. Folikuli su šupljine ispunjene tekućinom, od kojih svaka sadrži jajnu stanicu. Ultrasonografija može otkriti kada su folikuli zreli. Zatim, žena se daje injekcija različitog hormona, ljudskog korionskog gonadotropina, kako bi potaknula ovulaciju. Ljudski korionski gonadotropin proizvodi se tijekom trudnoće i sličan je luteinizirajućem hormonu koji se normalno oslobađa u sredini menstrualnog ciklusa. Može se koristiti i agonist gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH) može se koristiti za pokretanje ovulacije, posebno kod žena s visokim rizikom od sindroma hiperstimulacije jajnika. GnRH agonisti su sintetski oblici hormona koji proizvodi tijelo (GnRH).

Kada se humani gonadotropini koriste na odgovarajući način, više od 95% žena liječenih njima ovulira, ali samo 50 do 75% onih koji ovuliraju zatrudne. Oko 10 do 30% trudnoća kod žena tretiranih s humanim gonadotropinima uključuju višeplodnu trudnoću, poglavito blizance.

Ljudski gonadotropini su skupi i mogu imati ozbiljne nuspojave, pa liječnici pomno prate žene tijekom liječenja. Oko 10 do 20% žena liječenih humanim gonadotropinima razvijaju umjeren do jak sindrom hiperstimulacije jajnika.

Ako žena ima visok rizik od višeplodnu trudnoću ili razvoja sindroma hiperstimulacije jajnika, sigurnije je ne koristiti lijek za pokretanje ovulacije. Međutim, ako je potrebno potaknuti ovulaciju, upotreba agonista hormona koji oslobađa gonadotropin je sigurnija od upotrebe humanog korionskog gonadotropina.

Ostali lijekovi

Kod nekih žena s sindromom policističnih jajnika, metformin (lijek koji se koristi za liječenje osoba oboljelih od dijabetesa) ponekad se koristi, obično s klomifenom, da izazove ovulaciju. Ove žene uključuju one koji su pretile (s indeksom tjelesne mase više od 35) i one koje su dijabetičarke ili predijabetičarke (imaju razinu šećera u krvi koja je visoka, ali nije dovoljno visoka da bi se označila kao dijabetes). Međutim, čak i kod ovih žena, klomifen je obično učinkovitiji od metformina i jednako učinkovit kao metformin plus klomifen za pokretanje ovulacije.

Ako hipotalamus ne izlučuje hormon koji oslobađa gonadotropin, može biti korisna sintetska inačica ovog hormona (nazvana gonadorelin acetat) koja se daje intravenski. Ovaj lijek, poput prirodnog hormona, stimulira hipofizu da proizvodi hormone koji pokreću ovulaciju. Rizik od hiperstimulacije jajnika je nizak kod ovog liječenja, tako da nije potrebno pomno praćenje. Međutim, ovaj lijek nije dostupan u SAD-u.

Kada je uzrok neplodnosti visoka razina hormona prolaktina, najbolji lijek za upotrebu je onaj koji djeluje kao dopamin, naziva se agonist dopamina, kao što je bromokriptin ili kabergolin. (dopamin je kemijski glasnik koji općenito inhibira proizvodnju prolaktina.)