Problemi sa spermom

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Sperme može biti premalo u broju, sporo pokretna, biti strukturalno nenormalna ili njezin prolaz iz tijela može biti blokiran ili poremećen.

  • Povećanje temperature testisa, određeni poremećaji, ozljede i neki lijekovi i toksini mogu uzrokovati probleme sa spermom.

  • Sjemena se analizira, a ponekad se vrše i genetska ispitivanja.

  • Klomifen, lijek za plodnost, može povećati broj spermija, ali će možda biti potrebne tehnike potpomognute reprodukcije.

(Vidi također Pregled neplodnosti.)

Da bi bio plodan, muškarac mora biti u stanju isporučiti odgovarajuću količinu normalne sperme u vaginu, a sperma mora biti sposobna oploditi jajnu stanicu. Stanja koja ometaju ovaj proces mogu učiniti čovjeka manje plodnim.

Uzroci

Stanja koja povećavaju temperaturu testisa (gdje se sperma proizvodi) mogu uvelike smanjiti broj spermija i snagu pokreta sperme i mogu povećati broj abnormalnih spermija. Neki poremećaji testisa, kao što su nespušteni testisi i proširene vene (nazvane Varikokela), mogu povećati temperaturu tih organa. Učinci prekomjerne ili produljene topline mogu trajati i do 3 mjeseca.

Što uzrokuje neplodnost u muškaraca?

Uzrok

Primjeri

Smanjena proizvodnja sperme

Povišena temperatura testisa

Pretjerana toplina

Poremećaji koji uzrokuju produljenu povišenu temperaturu

Hormonalni poremećaji

Poremećaji nadbubrežne žlijezde (ova žlijezda proizvodi testosteron i druge hormone)

Hiperprolaktinemija (visoka razina prolaktina, hormona kojeg proizvodi hipofiza)

Hipogonadizam (niske razine testosterona i / ili smanjena proizvodnja sperme), ponekad povezane s pretilosti

Poremećaji hipotalamusa (hipotalamus je dio mozga koji kontrolira hipofizu, koja kontrolira proizvodnju testosterona)

Hipotireoza

Poremećaji hipofize

Genetski poremećaji

Klinefelterov sindrom

Drugi poremećaji koji uzrokuju abnormalnost u spolnim kromosomima

Poremećaji testisa

infekcije

Ozljeda testisa

Zaušnjaci koji utječu na testise (orhitis zaušnjaka)

Skupljanje testisa (što se može dogoditi kada se redovito konzumira višak alkohola)

Tumori u testisima

Nespušteni testisi (testisi koji ostaju u trbuhu umjesto da se kreću u skrotum)

Proširene vene u testisima (Varikokela)

Lijekovi

Anabolički steroidi

Alkohol, kada se konzumira u velikim količinama

Androgeni (muški hormoni kao što je testosteron)

Antiandrogeni (lijekovi koji djeluju protiv učinaka androgena, kao što su bikalutamid, ciproteron i flutamid)

Aspirin kada se uzima dulje vrijeme

Kofein kada se konzumira u prekomjernim količinama (moguće)

Klorambucil (lijek za kemoterapiju)

Cimetidin (koristi se za liječenje čira na želucu)

Kolhicin (koristi se za liječenje gihta)

Kortikosteroidi uzimani u usta (kao što je prednizon)

Cotrimoxazole (antibiotik)

Ciklofosfamid (lijek za kemoterapiju)

Lijekovi za liječenje malarije

Estrogeni uzeti za liječenje raka prostate

Agonisti gonadotropin oslobađajućeg hormona (GnRH) (hormonalni lijekovi koji se koriste za liječenje raka prostate, mioma, endometrioze, i drugih poremećaja)

ketokonazol

Marihuana

Medroksiprogesteron (sintetski ženski hormon)

Metotreksat (lijek koji potiskuje imunološki sustav)

Inhibitori monoaminooksidaze (MAOI - vrsta antidepresiva)

Nitrofurantoin (antibiotik)

Opioidi (narkotici)

Spironolakton (diuretik)

Sulfasalazin (antibiotik)

Izloženost industrijskim ili ekološkim toksinima

Teški metali, kao što je olovo

Pesticidi (koji mogu imati učinke slične ženskim hormonima ili smanjiti učinke muških hormona)

Ftalati (kemikalije koje se koriste za izradu fleksibilnije plastike)

Poliklorirani bifenil spojevi (PCB)

Odsutnost sperme u sjemenoj tekućini

Onemogućavanje izlaska sperme iz tijela

Nedostatak epididimisa (koji osiguravaju mjesto i uvjete za sazrijevanje sperme) uglavnom kod muškaraca s cističnom fibrozom

Blokirana ili nepostojeća vasa deferentia (kanali koji vode iz epididimisa u ejakulacijske kanale), obično kod muškaraca s cističnom fibrozom

Nedostaju sjemeni mjehurići (koji osiguravaju hranjive tvari za spermu)

Blok oba ejakulacijska kanala

Retrogradna ejakulacija (sjeme putuje prema natrag u mjehur, a ne van iz penisa)

Šećerna bolest

Disfunkcija živčanog sustava

Operacija zdjelice, kao što je uklanjanje prostate

Uklanjanje limfnih čvorova u prostoru iza trbuha (kao na primjer kod liječenja Hodgkinova limfoma)

Erektilna disfunkcija nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos)

Poremećaji krvnih žila

Šećerna bolest

Poremećaji mozga i živaca (neurološki), poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, moždanog udara i oštećenja živaca zbog operacije prostate

Psihološki problemi, poput treme ili depresije

Određeni lijekovi, poput nekih antidepresiva, određenih hormonskih lijekova i lijekova koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka (uključujući beta blokatore)

Rekreativne droge (kao što su amfetamini i kokain)

Nepoznati uzroci (idiopatski)

Određeni hormonski ili genetski poremećaji mogu ometati proizvodnju sperme, kao i drugi poremećaji.

Izlaganje industrijskim ili ekološkim toksinima i uporaba određenih lijekova može smanjiti proizvodnju sperme. Uzimanje anaboličkih steroida, kao što su testosteron i drugi sintetski muški hormoni (androgeni), smanjuje proizvodnju hormona hipofize koji stimuliraju proizvodnju sperme. Oni također mogu uzrokovati smanjivanje testisa.

Erektilna disfunkcija (nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos) može biti uzrok neplodnosti muškarca. Može biti rezultat poremećaja, poput poremećaja krvnih žila, dijabetes, multipla skleroza, poremećaji mozga ili živaca (uključujući Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, moždani udar, pojedina stanja poput epilepsije, i oštećenja živaca zbog operacije prostate), upotreba određenih lijekova (uključujući neke antidepresive i beta blokatore), upotreba rekreativnih droga (uključujući kokain, heroin i amfetamine) ili psiholoških problema (uključujući anksioznost ili depresiju). Erektilna disfunkcija može biti prvi znak poremećaja krvnih žila, poput ateroskleroze.

Neki poremećaji dovode do potpunog izostanka sperme (azoospermije) u sjemenu. Oni uključuju

Isti genetski poremećaj koji uzrokuje cističnu fibrozu može uzrokovati azoospermiju, često sprječavajući razvoj oba vasa diferentia.

Azoospermija se također može pojaviti ako se sjeme, koje sadrži spermu, kreće u pogrešnom smjeru (u mjehur umjesto niz penis). Ovaj se poremećaj zove retrogradna ejakulacija.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Analiza sjemena

  • Ponekad testiranje na hormonalne ili genetske abnormalnosti

Kada su parovi neplodni, muškarca se uvijek testira na abnormalnosti sjemena. Liječnici uzimaju anamnezu i učine pregled kako bi pokušali naći uzrok neplodnosti. Liječnik postavlja pitanja o prethodnim poremećajima i operacijama, uporabi droga i mogućoj izloženosti toksinima. Provjeravaju se fizičke abnormalnosti, kao što su nespušteni testisi, i znakovi hormonskih ili genetskih poremećaja koji mogu uzrokovati neplodnost. Razine hormona (uključujući testosteron) mogu se mjeriti u krvi.

Analiza sjemena

Potrebna je analiza sjemena, glavni postupak probira za mušku neplodnost. Za ovaj postupak, muškarce se zamoli da ne ejakuliraju 2 do 3 dana prije analize. Razlog tome je da se osigura što više sperme u sjemenu. Zatim se traži da ejakuliraju masturbacijom u steriliziranu staklenu posudu, po mogućnosti u laboratoriju. Za muškarce koji imaju poteškoće davanjem uzorka sjemena na ovaj način, mogu se koristiti posebni kondomi koji nemaju maziva ili kemikalije toksične za spermu za skupljanje sjemena tijekom odnosa.

Izmjeren je volumen uzorka sjemena. Određuje se jesu li boja, konzistencija, debljina i kemijski sastav sperme normalni. Broje se spermiji. Nizak broj spermija može značiti smanjenu plodnost, ali ne uvijek. Spermije se također ispituje pod mikroskopom kako bi se utvrdilo jesu li abnormalni po obliku, veličini ili kretanju.

Ako je uzorak sjemena abnormalan, analiza se može ponoviti jer se uzorci istog čovjeka obično uvelike razlikuju. Dva ili tri uzorka, dobivena u razmaku od najmanje jednog tjedna, daju točnije rezultate od jednog uzorka. Ako se sjemena i dalje čini nenormalnom, liječnik pokušava identificirati uzrok. Ako ima malo ili nema sperme, liječnici mjere razinu određenih hormona, kao što su testosteron i folikul-stimulirajući hormon (koji potiče proizvodnju sperme kod muškaraca), i genetsko testiranje. Također, mokraća se može provjeriti za spermu nakon ejakulacije kako bi se utvrdilo pojavljuje li se retrogradna ejakulacija.

Biopsija

Ponekad se radi biopsija testisa kako bi se dobile detaljnije informacije o proizvodnji sperme i funkciji testisa.

Ostali testovi

Mogu se provesti i drugi testovi kako bi se procijenila funkcija i kvaliteta sperme, ako rutinska ispitivanja obaju partnera ne objasne neplodnost. Ovi testovi mogu provjeriti ima li antitijela na spermu, utvrditi jesu li membrane spermija netaknute, ili procijeniti sposobnost sperme da se veže na jaje i prodre u nju. Međutim, ne zna se koliko su ovi testovi korisni.

Liječenje

  • Liječenje uzroka

  • Klomifen (lijek za plodnost)

  • Ako je klomifen neučinkovit, tehnike asistirane reprodukcije

Ako je moguće, tretira se poremećaj koji uzrokuje problem. Na primjer, varikocele se mogu liječiti operacijom. Plodnost se može poboljšati, iako ovaj učinak nije dokazan.

Klomifen

Klomifen, lijek koji se koristi za poticanje (induciranje) ovulacije kod žena može se koristiti kako bi se povećao broj spermija kod muškaraca. Međutim, nije jasno da li klomifen poboljšava sposobnost pokretanja sperme ili smanjuje broj abnormalnih spermija. Nije dokazano da povećava plodnost.

Tehnike potpomognute reprodukcije

Ako je broj spermija nizak ili ako je klomifen neučinkovit, obično je najučinkovitije liječenje in vitro oplodnja, često s intracitoplazmatska injekcija sperme (ubrizgavanje jedne sperme u jedno jaje) - tehnika asistirane reprodukcije.

Alternativa je intrauterina inseminacija (stavljanje sjemena izravno u maternicu) uz korištenje samo najaktivnije sperme (oprana sperma). Najaktivnija sperma odabire se ispiranjem uzorka sjemena. Liječnici pokušavaju umetnuti opranu spermu u isto vrijeme ovulacije. Kod oprane sperme, ako se dogodi, trudnoća nastupi do šestog pokušaja. Intrauterina inseminacija je daleko manje učinkovita od in vitro oplodnje, ali je mnogo manje invazivna i jeftinija.

Liječnici ponekad mogu identificirati i dobiti nekoliko spermija za intracitoplazmatsku injekciju sperme tako da učine biopsiju i ispitaju uzorak mikroskopom kako bi pronašli spermu. Ako se sperma ne pronađe, može se razmisliti o inseminaciji žene sa spermom od drugog muškarca (darivatelja). Zbog opasnosti od dobivanja spolno prenosivih bolesti, uključujući infekciju virusom humane imunodeficijencije (HIV) i hepatitisom C, uzorci svježeg sjemena donora više se ne koriste u Sjedinjenim Državama. Rizik prijenosa bolesti minimiziran je zamrzavanjem donorske sperme 6 mjeseci ili više, a zatim ponovnim testiranje donora na infekciju. Ako rezultati ispitivanja ostanu negativni, uzorak se odmrzava i koristi. Skupljanje sjemena se odgađa za 6 mjeseci ako su donatori zaraženi virusom Zika ili ako su donatori živjeli ili putovali u područje u kojem se prenosi virus Zika.

Partnerica muškarca koji ima problema s plodnošću može se primati humane gonadotropine kako bi se stimuliralo nekoliko jajnih stanica da sazru i oslobode se dok se pokušava in vitro oplodnja ili intrauterina inseminacija. Takav pristup može učiniti trudnoću vjerojatnijom.