Tendinoza mišića Tibialis Posterior i tenosinovitis mišića Tibialis Posterior

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Tendinoza mišićaTibialis posterior je habanje tetive koja prolazi iza i oko unutarnje strane gležnja. Tenosinovitis mišića Tibialis posterior je upala zaštitnog pokrivača oko tetive (naziva se tetiva).

  • Stražnja tetiva m.tibialisa može se oštetiti ili upaliti.

  • Različiti stupnjevi boli osjećaju se oko gležnja.

  • Dijagnoza se obično temelji na simptomima i pregledu, a ponekad i na slikama.

  • Ovisno o poremećaju, ortoze i operacije ili terapije za ublažavanje upale mogu pomoći.

(Vidi također Pregled problema stopala.)

Tetiva tibialis posterior pomaže u održavanju normalnog luka stopala.

Tendinoza tibialis posterior obično je uzrokovana pretjeranim stresom uzrokovanim problemom s načinom na koji se gležanj pomiče. Najčešće, osoba ima nizak luk, a stopalo teži prema van kad hoda, često zato što je osoba prekomjerna. Disfunkcija tetive može dodatno doprinijeti izravnavanju luka. Tetiva se može potpuno slomiti, ponekad iznenada u mladoj osobi.

Tenosinovitis Tibialis posterior počinje iznenadnom upalom tetive. Tetiva može biti zahvaćena upalnom bolešću kao što je reumatoidni artritis ili giht.

Simptomi

U tendinozi tibialis posterior , u pošetku ljude povremeno boli iza unutarnjeg gležnja. S vremenom bol postaje jaka i pojavljuje se oteklina. Normalno stajanje i hodanje postaju teže. Stajanje na prstima je obično bolno i može biti nemoguće ako je tetiva potpuno poderana. Ako se tetiva potpuno razdere, noga može iznenada poravnati (naziva se kolaps koljena) i bol se može osjetiti u tabanima.

U tenosinovitisu tibialis posterior bol se obično javlja iznenada, a tetiva se može osjećati gusto i otečeno dok se vijuga oko izbočine na unutarnjem dijelu gležnja (unutarnji maleol).

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Ponekad magnetska rezonancija (MRI)

Liječnici često mogu postaviti dijagnozu na simptome osobe i rezultate pregleda. Međutim, ponekad MR potrebno je potvrditi dijagnozu i vidjeti opseg oštećenja tetive.

liječenje

  • Za tendinozu tibialis posterior, ortoze i proteze ili operacije

  • Za tenosinovitis tibialis posteriorn, protuupalno liječenje

Za tibialis posterior tendinozu, Uređaji smješteni u cipelu (ortoze) i držači za gležanj koji se nose s potpornim cipelama ili čizmama su obično dovoljni. Kompletni razdori se liječe kirurški kako bi ljudi ponovno normalno funkcionirali. Kirurgija je posebno važna kod mladih aktivnih osoba sa suzama koje se naglo razvijaju.

Za tibialis posterior tenosinovitis, uz odmor potrebni su i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR).