Pulmonalna stenoza

Autor: Guy P. Armstrong, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Mislav Nedić dr. med.

Pulmonalna (plućna) stenoza je sužavanje otvora plućnog zaliska koji blokira (ometa) protok krvi iz desne klijetke u plućnu arteriju. Često je prisutna pri rođenju (kongenitalna).

(Vidi također Pregled poremećaja srčanih zalistaka.)

Pulmonalni zalistak nalazi se u otvoru između desne klijetke i krvnih žila koje odlaze u pluća (plućne arterije). Pulmonalni zalistak se otvara kad se desna klijetka kontrahira kako bi pumpala krv u pluća. Određeni poremećaji uzrokuju sužavanje otvora zaliska (stenozu).

Pulmonalna stenoza, koja je rijetka kod odraslih osoba, obično je posljedica urođene mane. Kada je stenoza teška, obično se dijagnosticira tijekom djetinjstva, jer uzrokuje glasan šum na srcu. Teška pulmonalna stenoza obično uzrokuje popuštanje srca kod djece, ali često ne uzrokuje simptome do odrasle dobi.

Simptomi uključuju bol u prsima (anginu), nedostatak zraka i nesvjesticu.

Dijagnoza

  • Fizikalni pregled

  • Ehokardiografija

Stetoskopom liječnici mogu čuti karakterističan šum pulmonalne stenoze.

Ehokardiografijom se može prikazati suženi zalistak i procijeniti količinu krvi koja prolazi kroz zalistak, tako da se može odrediti ozbiljnost stenoze.

Liječenje

  • Balonska valvuloplastika

Kod bolesnika sa simptomima i / ili teškom stenozom otkrivenom ehokardiografijom, može se obaviti balonska valvuloplastika. Tijekom ovog postupka, zalistak se širi putem katetera s balonom na vrhu, koji se uvodi putem vene do srca. Kada se dođe do zaliska, balon se napuše i razdvaja kuspise zaliska. U rijetkim slučajevima, pulmonalni zalistak se zamjenjuje bioprostetskim zaliskom.