Uporaba lijekova tijekom dojenja

Autori: Ravindu Gunatilake, MD
Avinash S. Patil, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Adam Vrbanić, dr. med.

Kada majke koje doje moraju uzeti lijek, često se brinu o tome smiju li dojiti. Odgovor ovisi o sljedećem:

  • Koliko lijeka ulazi u mlijeko

  • Hoće li dijete apsorbirati taj lijek iz mlijeka

  • Kako lijek utječe na dijete

  • Koliko mlijeka dijete konzumira, što ovisi o dobi djeteta i količini druge hrane i tekućine uključene u prehranu djeteta

Neki lijekovi, kao što su adrenalin, heparin i inzulin, ne prolaze u majčino mlijeko i stoga su sigurni za uzimanje. Većina lijekova prelazi u majčino mlijeko, ali obično u malim količinama. Međutim, čak i u malim količinama, neki lijekovi mogu naškoditi djetetu.

Neki lijekovi prelaze u majčino mlijeko, ali dijete obično apsorbira jako malu količinu lijeka koja ne utječe na dijete. Primjer su antibiotici gentamicin, kanamicin, streptomicin i tetraciklin.

Kada je moguće, lijekove treba uzimati neposredno nakon završenog dojenja ili prije djetetovog najdužeg sna.

Lijekovi koji su relativno sigurni tijekom dojenja

Lijekovi koji se smatraju sigurnim uključuju većinu bezreceptnih lijekova. Iznimke su antihistaminici (obično sadržani u lijekovima protiv kašlja i prehlade, lijekovima protiv alergija, lijekovima protiv kinetoza i lijekovima za spavanje) te, ako se uzimaju u velikim količinama i u dužem vremenskom periodu, aspirin i drugi salicilati. Čini se da su acetaminofen (paracetamol) i ibuprofen u uobičajenim dozama sigurni.

Lijekovi koji se primjenjuju na kožu, oči ili nos ili koji se udišu obično su sigurni.

Većna antihipertenzivnih lijekova ne uzrokuje značajne probleme u dojene djece. Žene mogu uzimati beta-blokatore tijekom dojenja, ali dijete treba redovito provjeravati zbog mogućih nuspojava kao što su usporen puls i nizak krvni tlak.

Kofein i teofilin ne ugrožavaju dojenu djecu, ali ih mogu učiniti razdražljivima. Brzina disanja djeteta može se povećati.

Iako su neki lijekovi navodno sigurni za dojenu djecu, žene koje doje trebaju konzultirati liječnika prije uzimanja bilo kojeg lijeka čak i lijeka bez recepta ili korištenja ljekovitog bilja. Sve lijekove treba provjeriti kako bi se vidjelo sadrže li tvari čija se upotreba ne preporuča tijekom dojenja.

Lijekovi koji zahtijevaju liječnički nadzor tijekom dojenja

Neki lijekovi zahtijevaju nadzor liječnika tijekom njihove uporabe. Kako bi njihovo korištenje bilo sigurno za dijete potrebno je:

  • Podešavanje doze

  • Ograničavanje trajanja upotrebe lijeka

  • Tempiranje uzimanja lijeka u odnosu na vrijeme kada žena doji

Većina lijekova protiv tjeskobe (anksiolitika), antidepresiva, i antipsihotika zahtijeva liječnički nadzor iako je malo vjerojatno da će uzrokovati značajne probleme kod djeteta. Međutim, ti lijekovi dugo ostaju u tijelu. Tijekom prvih nekoliko mjeseci života djeca mogu imati poteškoća s uklanjanjem (eliminacijom) lijeka iz svog tijela, a ti lijekovi mogu utjecati na njihov živčani sustav. Primjerice, lijek protiv anksioznosti diazepam (skupina benzodiazepina) uzrokuje letargiju, pospanost i gubitak mase kod dojenih beba. Novorođenčad sporo uklanja fenobarbital (lijek protiv konvulzija, skupina barbiturata) tako da ovaj lijek kod njih može uzrokovati prekomjernu pospanost. Zbog tih učinaka liječnici smanjuju dozu te nadziru primjenu benzodiazepina i barbiturata kod žena koje doje.

Varfarin (lijek koji sprječava zgrušavanje krvi) može se uzimati ako je dijete rođeno u terminu i ako je zdravo. Čini se da varfarin ne ulazi u majčino mlijeko. Ljudi koji uzimaju varfarin, uključujući i žene koje doje, moraju povremeno obavljati krvne pretrage kako bi se utvrdio učinak tog lijeka. Varfarin može uzrokovati pojačanu sklonost nastanku modrica ili krvarenja. Stoga liječnici povremeno provjeravaju pojavu modrica ili znakova krvarenja kod djece majki koje doje, a uzimaju varfarin.

Lijekovi koji se ne bi trebali uzimati tijekom dojenja

Neki se lijekovi ne smiju koristiti za vrijeme dojenja. Oni uključuju

Lijekovi koji mogu zaustaviti proizvodnju mlijeka jesu bromokriptin (koji se koristi za liječenje Parkinsonove bolesti), estrogen, oralni kontraceptivi koji sadrže visoke doze estrogena i progestina, trazodon (antidepresiv) i levodopa.

Ako žene koje doje moraju uzeti lijek koji može naškoditi djetetu, moraju prestati dojiti. Nakon što prestanu uzimati lijek, mogu nastaviti s dojenjem. Dok uzimaju lijek, žene se trebaju izdajati.

Žene koje puše ne bi trebale dojiti u roku od 2 sata od pušenja i ne bi smjele pušiti u prisutnosti svog djeteta, bilo da doje ili ne. Pušenje smanjuje proizvodnju mlijeka i ometa normalan porast tjelesne mase djeteta.

Alkohol konzumiran u velikim količinama može učiniti dijete pospanim i uzrokovati obilno znojenje. Rast djeteta u duljinu može biti oštećen, a dijete može pojačano dobivati na tjelesnoj masi. Čini se da konzumiranje do 1 alkoholnog pića dnevno ne šteti dojenčetu, posebno ako žena čeka najmanje 2 sata na dojenje nakon konzumacije.