Pregled infekcija mozga

Autor: John E. Greenlee, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Infekcije mozga mogu biti uzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama ili, ponekad, protozoama ili parazitima. Drugu skupinu poremećaja mozga, nazvanih spongiformne encefalopatije, uzrokuju abnormalne proteini koje se nazivaju prioni.

Infekcije mozga često uključuju i druge dijelove središnjeg živčanog sustava, uključujući i kralježničnu moždinu. Mozak i kralježnična moždina obično su zaštićeni od infekcije, ali kad se zaraze, posljedice su često vrlo ozbiljne.

Infekcije mogu uzrokovati upalu mozga (encefalitis). Virusi su najčešći uzroci encefalitisa. Infekcije također mogu uzrokovati upale tkiva (meninge) koje pokrivaju mozak i leđnu moždinu - koje se nazivaju meningitis. Često se bakterijski meningitis širi na samo tkivo mozga, uzrokujući encefalitis. Slično tome, virusne infekcije koje uzrokuju encefalitis često uzrokuju i meningitis. Tehnički, kada su i mozak i meninge inficirani, poremećaj se naziva meningoencefalitis. Međutim, infekcija koja pogađa uglavnom meninge obično se naziva meningitis, a infekcija koja pogađa uglavnom mozak obično se naziva encefalitis.

Obično kod encefalitisa i meningitisa infekcija nije ograničena na jedno područje. Može se pojaviti u cijelom mozgu ili unutar meninge duž cijele duljine kralježnične moždine i preko cijelog mozga.

Ali kod nekih poremećaja infekcija je ograničena na jedno područje (lokalizirano) kao gnojni džep, koji se naziva empijem ili apsces, ovisno o tome gdje se nalazi:

  • Empijemi se oblikuju u postojećem prostoru u tijelu, kao što je prostor između tkiva koje prekrivaju mozak (meninge) ili pluća.

  • Apscesi, koji nalikuju na čireve, mogu se formirati bilo gdje u tijelu, uključujući unutar mozga.

Gljive (poput aspergila), protozoa (poput Toxoplasma gondii), i parazita (poput Taenia solium, ili svinjske trakavice) mogu uzrokovati razvoj cisti mozga. Ove lokalizirane infekcije mozga sastoje se od skupine organizama zatvorenih u zaštićenom zidu ([XRef]).

Ponekad infekcija mozga, cjepivo, rak ili neki drugi poremećaj izazivaju pogrešnu imunološku reakciju, uzrokujući da imunološki sustav napada normalne stanice u mozgu ( autoimune reakcije). Kao rezultat, mozak postaje upaljen. Ovaj se poremećaj naziva postinfektivni encefalitis.

Bakterije i drugi zarazni organizmi mogu doprijeti do mozga i moždanih ovojnica na nekoliko načina:

  • Krvlju

  • Izravnim ulaskom u mozak izvana (na primjer, preko prijeloma lubanje ili tijekom operacije mozga)

  • Širenjem iz obližnjih zaraženih struktura, kao što su sinusi ili srednje uho