Uvod u probleme adolescenata

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Tonka Borovina, dr. med.

Za većinu djece, adolescencija je razdoblje dobrog fizičkog zdravlja. Najčešći problemi tijekom adolescencije odnose se na

Vodeći uzroci smrti i invaliditeta među adolescentima su

  • Nenamjerne ozljede uzrokovane sudarima motornih vozila

  • Povrede koje su posljedica međuljudskog nasilja

Tijekom ove faze razvoja, adolescenti počinju prelaziti iz djetinjstva u odraslu dob. Pitanja neovisnosti, identiteta, seksualnosti i odnosa određuju ovu razvojnu fazu. Problemi mentalnog zdravlja, kao što su poremećaji raspoloženja, anksiozni poremećaji i poremećaji mišljenja (poput shizofrenije), kao i psihosocijalni poremećaji, mogu se razviti ili postati prvi put vidljivi tijekom adolescencije. Samoubojstvo je glavni uzrok smrti ove dobne skupine. Ostali uzroci smrti uključuju nezgode, nenamjerne ozljede i ubojstva.

Poremećaji hranjenja, kao što su anoreksija nervoza i bulimija nervoza, najčešće se razvijaju tijekom adolescencije i češći su među djevojkama. Mnoga nezdrava ponašanja koja počinju tijekom adolescencije, kao što su slaba prehrana ( vidi: Pretilost u adolescenata), pušenje, uporaba (psihoaktivnih) tvari i nasilje, mogu dovesti do izravnih zdravstvenih problema, dugoročnih poremećaja ili lošeg zdravlja kasnije u životu.