Autoimuni poremećaji tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Autoimuni poremećaji, uključujući Gravesovu bolest, su češći među ženama, pogotovo trudnim ženama. Abnormalna antitijela proizvedena u autoimunim poremećajima mogu prijeći posteljicu i uzrokovati probleme u fetusu. Trudnoća utječe na različite autoimune bolesti na različite načine.

Antifosfolipidni sindrom

Antifosfolipidni sindrom, koji uzrokuje da se krvni ugrušci formiraju prelako ili pretjerano, tijekom trudnoće može uzrokovati sljedeće:

Za dijagnosticiranje antifosfolipidnog sindroma liječnici rade sljedeće:

  • Pitajte žene imaju li neobjašnjiva mrtvorođenja ili pobačaje, prijevremene porode ili probleme s krvnim ugrušcima

  • Izvršite krvne pretrage kako biste otkrili antifosfolipidna antitijela u najmanje dvije različite prilike

Na temelju tih podataka liječnici mogu dijagnosticirati antifosfolipidni sindrom.

Ako žena ima antifosfolipidni sindrom, obično se liječi antikoagulansima i niskom dozom aspirina tijekom trudnoće i 6 tjedana nakon poroda. Takvo liječenje može spriječiti razvoj krvnih ugrušaka i komplikacija u trudnoći.

Imuna trombocitopenija (ITP)

U imunoj trombocitopeniji, antitijela smanjuju broj trombocita (koji se nazivaju i trombociti) u krvotoku. Trombociti su čestice slične stanicama koje pomažu u procesu zgrušavanja. Premalo trombocita (trombocitopenija) može uzrokovati pretjerano krvarenje kod trudnica i njihovih beba.

Ako se ne liječi tijekom trudnoće, imunološka trombocitopenija postaje teža.

Antitijela koja uzrokuju poremećaj mogu prijeći preko posteljice u fetus. Međutim, rijetko utječu na broj trombocita u fetusu.

Fetus se obično može poroditi vaginalno.

Liječenje

  • Kortikosteroidi

  • Ponekad imunoglobulin, dan intravenski

Kortikosteroidi, obično prednizon koji se daju na usta, mogu povećati broj trombocita i time poboljšati zgrušavanje krvi kod trudnica s imunom trombocitopenijom. Međutim, ovo poboljšanje traje samo kod polovice žena. Također, prednizon povećava rizik da fetus neće rasti onoliko koliko se očekivalo ili da će se roditi prerano.

Ženama s opasno niskim brojem trombocita mogu se intravenski dati visoke doze imunoglobulina neposredno prije porođaja. Imunoglobulin (antitijela dobivena iz krvi ljudi s normalnim imunološkim sustavom) privremeno povećava broj trombocita i poboljšava zgrušavanje krvi. Kao rezultat toga, može se sigurno nastaviti s porođajem, a žena može imati vaginalni porođaj bez nekontroliranog krvarenja.

Trudnicama se daje transfuzija trombocita samo kada je broj trombocita tako nizak da može doći do teškog krvarenja ili kada je potreban carski rez.

Rijetko, kada broj trombocita ostane opasno nizak unatoč liječenju, liječnici uklanjaju slezenu koja normalno zarobljava i uništava stare krvne stanice i trombocite. Najbolje vrijeme za ovu operaciju je tijekom drugog tromjesečja.

Miastenija gravis

Miastenija gravis, koja uzrokuje slabost mišića, obično ne uzrokuje ozbiljne ili trajne komplikacije tijekom trudnoće. Međutim, trudnice mogu imati više epizoda slabosti. Prema tome, njima mogu trebati uzeti veće doze lijekova (kao što je neostigmin) koji se koriste za liječenje poremećaja. Ovi lijekovi mogu imati nuspojave kao što su bol u trbuhu, proljev, povraćanje i povećana slabost. Ako su ti lijekovi nedjelotvorni, ženama se mogu dati kortikosteroidi ili lijekovi koji potiskuju imunološki sustav (imunosupresivi).

Neki lijekovi koji se obično koriste tijekom trudnoće, kao što je magnezij, mogu pogoršati slabost uzrokovanu miastenijom gravis. Tako žene koje imaju miasteniju gravis moraju paziti da to znaju njihovi liječnici.

Vrlo rijetko tijekom poroda, žene koje imaju miasteniju gravis trebaju pomoć pri disanju (asistirana ventilacija).

Antitijela koja uzrokuju ovaj poremećaj mogu prijeći posteljicu. Stoga se jedna od pet beba rođenih od majki s mijastenijom gravis također rađa s ovim poremećajem. Međutim, rezultirajuća slabost mišića kod bebe je obično privremena jer antitijela majke postupno nestaju, a beba ne proizvodi antitijela ovog tipa.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis se može razviti tijekom trudnoće ili češće neporedno nakon porođaja. Ako je reumatoidni artritis prisutan prije trudnoće, može se privremeno povući tijekom trudnoće.

Ako je artritis oštetio zglobove kuka ili donju (lumbalnu) kralježnicu, porođaj može biti težak za ženu, ali ovaj poremećaj ne utječe na fetus. Simptomi reumatoidnog artritisa mogu se smanjiti tijekom trudnoće, ali se obično vraćaju na izvornu razinu nakon trudnoće.

Ako do pojave dođe tijekom trudnoće, liječi se prednizonom (kortikosteroidom). Ako prednizon nije učinkovit, može se upotrijebiti lijek koji potiskuje imunološki sustav (imunosupresiv).

Sistemski eritemski lupus (Lupus)

Lupus može se pojaviti prvi put, pogoršati ili postati manje ozbiljan tijekom trudnoće. Kako će trudnoća utjecati na tijek lupusa ne može se predvidjeti, ali najčešće vrijeme pogoršanja je neposredno nakon porođaja.

Žene koje razviju lupus često imaju u amanezi ponavljane pobačaje, fetuse koji ne rastu u skladu s očekivanjima (maleni za gestacijsku dob) i prijevremeni porođaj. Ako žene imaju komplikacije uslijed lupusa (kao što su oštećenje bubrega ili visoki krvni tlak), rizik od smrti za fetus, novorođenče i ženu je povećan.

Problemi povezani s lupusom mogu se minimizirati ako se napravi sljedeće:

  • Žene ostanu trudne nakon što je bolest bila inaktivna kroz 6 mjeseci.

  • Doza lijeka je prilagođena kako bi se postigla koliko je moguća dobra kontrola lupusa.

  • Krvni tlak i funkcija bubrega su normalni.

Kod trudnica, lupus antitijela mogu preći preko posteljice u fetus. Kao rezultat toga, fetus može imati vrlo spore otkucaje srca, anemiju, nizak broj trombocita ili nizak broj bijelih krvnih stanica. Međutim, ova antitijela postupno nestaju nekoliko tjedana nakon rođenja djeteta, a problemi koje su uzrokovala nestaju, izuzev usporenog rada srca.

Ako su žene s lupusom uzimale hidroksiklorokin prije trudnoće, mogu ga uzimati tijekom trudnoće. Ako se pojave bolovi, žene će možda morati uzimati nisku dozu prednizona (kortikosteroid) na usta, drugi kortikosteroid kao što je metilprednizolon ili lijek koji potiskuje imunološki sustav (imunosupresiv) kao što je azatioprin.