Alkaloza

Autor: James L. Lewis, III, MD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Morana Šangulin dr. med. i Kristian Dominik Rudež, dr. med.

Alkaloza je prekomjerna alkalnost krvi uzrokovana prekomjernom količinom bikarbonata u krvi ili gubitkom kiselina iz krvi (metabolička alkaloza), ili niskom razinom ugljičnog dioksida u krvi koji je rezultat brzog ili dubokog disanja (respiratorna alkaloza).

 • Ljudi mogu biti razdražljivi ili imati trzanja i grčeve mišića ili čak mišićne spazme.

 • Alkaloza se dijagnosticira analizom krvi.

 • Metabolička alkaloza se liječi nadoknadom vode i mineralnih tvari kao što su natrij i kalij (elektroliti) i ispravljanjem uzroka.

 • Respiratorna alkaloza se liječi ispravljanjem uzroka.

(Vidi također Pregled acidobazne ravnoteže.)

PH krvi

Kiselost i lužnatost bilo koje otopine, uključujući krv, izražavaju se pH ljestvicom, koja se kreće od 0 (jako kiselo) do 14 (jako bazično ili alkalno). PH od 7,0 u sredini ove ljestvice je neutralan.

Krv je normalno blago bazična, s normalnim rasponom pH od 7,35 do 7,45. Tijelo obično održava pH krvi blizu 7,40.

Uzroci

Ako previše bikarbonata u krvi, gubitak kiselina iz krvi ili niska razina ugljičnog dioksida u krvi nadvladaju sustave kontrole acidobaznog statusa u tijelu, krv će postati alkalotična. Ovisno o primarnom uzroku, alkaloza se kategorizira kao

 • metabolička

 • respiratorna

Metabolička alkaloza

Metabolička alkaloza se razvija kada tijelo

 • gubi previše kiselina

 • dobiva previše baza

Primjerice, želučana kiselina se gubi tijekom razdoblja produljenog povraćanja ili kada se želučane kiseline usišu želučanom sondom (kao što se ponekad radi u bolnicama).

U rijetkim slučajevima, metabolička alkaloza se razvija kod osoba koje su konzumirale previše baza iz tvari kao što je soda bikarbona (natrijev bikarbonat).

Osim toga, metabolička alkaloza može se razviti kada prekomjerni gubitak tekućine i elektrolita (kao što su natrij ili kalij) utječe na sposobnost bubrega da održava acidobaznu ravnotežu krvi. Na primjer, gubitak kalija dovoljan da uzrokuje metaboličku alkalozu može biti posljedica prekomjerne aktivnosti nadbubrežne žlijezde ili upotrebe diuretika (npr. tiazida, furosemida ili etakrinske kiseline).

Respiratorna alkaloza

Respiratorna alkaloza se razvija kada

 • brzo, duboko disanje (hiperventilacija) uzrokuje izbacivanje previše ugljičnog dioksida iz krvotoka

Najčešći uzrok hiperventilacije, pa tako i respiratorne alkaloze, je tjeskoba (anksioznost). Drugi uzroci hiperventilacije i posljedične respiratorne alkaloze uključuju bol, nisku razinu kisika u krvi, groznicu i predoziranje aspirinom (što također može uzrokovati metaboličku acidozu).

Simptomi

Alkaloza može uzrokovati

 • razdražljivost

 • trzanje mišića i grčeve

 • trnce u prstima ruku i nogu te oko usana

Trnci (parestezije) su česta pritužba u hiperventilaciji zbog tjeskobe. Ponekad alkaloza uopće ne uzrokuje simptome. Kod teške alkaloze može doći do razvoja bolnih grčeva mišića (tetanije).

Dijagnoza

 • krvne pretrage

 • analiza urina

Liječnik procjenjuje acidobaznu ravnotežu osobe mjerenjem pH te razina ugljičnog dioksida (kiselina) i bikarbonata (baza) u krvi. Kako bi saznali više o uzroku alkaloze, liječnici također mjere razine elektrolita u uzorcima krvi i urina.

Liječenje

 • liječenje uzroka

 • u metaboličkoj alkalozi, nadoknada vode i elektrolita

 • kod respiratorne alkaloze, davanje kisika (ako je potrebno) ili umirivanje osobe koja zbog anksioznosti hiperventilira

Gotovo uvijek, liječenje acidoze usmjereno je na zaustavljanje uzroka. Liječnici rijetko preokreću alkalozu samo davanjem kiseline, kao npr. klorovodične kiseline.

Metabolička alkaloza obično se liječi nadoknadom vode i elektrolita (natrija i kalija) tijekom liječenja uzroka. Rijetko se, kada je metabolička alkaloza vrlo ozbiljna, intravenski daje razrijeđena kiselina.

U respiratornoj alkalozi, prvi korak je osigurati da osoba ima dovoljno kisika. Liječnik zatim traži ozbiljan uzrok alkaloze, kao što je infekcija. Ako je bol uzrok ubrzanog disanja, obično je dovoljno smanjiti bol.

Kada je respiratorna alkaloza u osobe uzrokovana tjeskobom ili napadom panike, poboljšanje može uzrokovati sporije disanje te svjesno nastojanje da se osoba umiri. Smirujuće ohrabrivanje i emocionalna podrška mogu pomoći u smirivanju osobe, a disanje u papirnatu (ne plastičnu) vrećicu može pomoći u povećanju razine ugljičnog dioksida u krvi zbog njegovog ponovnog udisanja nakon što ga se izdahne.