Ayurveda

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Ayurveda je tradicionalni način liječenja u Indiji, a njena uporaba potječe unazad više od 4000 godina. Temelji se na teoriji da je bolest posljedica neravnoteže tjelesne životne sile ili prane. Uravnoteženje ove životne sile određeno je ravnotežom triju tjelesnih osobina koje se nazivaju doše: vata, pitta i kapha. Većina ljudi ima dominantnu došu, a specifična ravnoteža između tri doše je jedinstvena za svaku osobu. (Vidi Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Zdravstveno osoblje procjenjuje ljude

  • Ispitujući ih o simptomima, ponašanju i načinu života

  • Promatranjem njihovog ukupnog izgleda, uključujući oči, jezik i kožu

  • Provjerom pulsa i provjerom urina i stolice

Nakon određivanja ravnoteže doša, zdravstveni djelatnici oblikuju tretman posebno prilagođen svakoj osobi. Ayurveda koristi dijetu, biljke, masažu, meditaciju, jogu i unutarnje čišćenje (terapijska eliminacija). Čišćenje obično uključuje ubrizgavanje tekućine u rektum kako bi se uzrokovalo pokretanje crijeva (klistir) ili ispiranje nosa vodom (ispiranje nosa) kako bi se uspostavila ravnoteža unutar tijela i prirode.

Medicinske tvrdnje

Ayurveda je proučavana u različitim područjima, uključujući alergijski rinitis, neurološka stanja, bol i dijabetes. Kao i u drugim studijama iz ovog područja, kvalitetno istraživanje je teško provesti.

Moguće nuspojave

U nekim od biljnih kombinacija koje se koriste u Ayurvedi, uključeni su teški metali (uglavnom olovo, živa i arsen) jer se smatra da imaju terapeutske učinke. Međutim, trovanje teškim metalima može biti posljedica takvih terapijskih kombinacija, čak i kada se uzimaju u preporučenim dozama.

Više informacija

  • Nacionalni Centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH): Ayurvedic Medicine