Nicanje zubi

Autor: Christopher P. Raab, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Prvi zub u djeteta obično se pojavljuje u dobi od 6 mjeseci, a kompletno zubalo od 20 primarnih (prvih) zubi obično se razvija u dobi 2½ godine.

Prije nego se pojavi zub, dijete može plakati, biti razdražljivo, loše spavati i loše jesti. Dijete može sliniti, imati crvene i bolno osjetljive desni i učestalo žvakati različite predmete poput igračaka tijekom erupcije zuba.

Nicanje zubi ne uzrokuje vrućicu (temperatura višu od 38°C). Djeca koja imaju povišenu temperaturu i koja su neobično razdražljiva trebaju biti pregledana od strane liječnika zbog mogućnosti infekcije jer ti simptomi nisu uzrokovani nicanjem zubi.

Djeci se mogu dati posebni predmetu koje mogu žvakati, a koji će im olakšati nicanje zubi, kao što su posebni prstenovi od različitih materijala (najčešće gume). Masiranje desni sa ili bez leda također može pomoći u olakšavanju tegoba. Ako je djetetu izrazito nelagodno zbog bolova, može mu se pomoći adekvatnim dozama (po tjelesnoj masi) paracetamola ili ibuprofena.

Gelovi za olakšavanje nicanja zubiju se ne preporučuju jer nisu učinkovitiji od drugih mjera za ublažavanje boli, a određeni gelovi sadrže potencijalno opasnu tvar koja se naziva benzokain. Benzokain rijetko može uzrokovati ozbiljno stanje (methemoglobinemija), koje utječe na sposobnost krvi da prenosi kisik.