Središnji dijabetes insipidus

Autor: Ian M. Chapman, MBBS, PhD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Stjepan Šimić dr. med.

Centralni dijabetes insipidus predstavlja nedostatak hormona vazopresina (antidiuretskog hormona) što uzrokuje prekomjernu proizvodnju vrlo razrijeđenog urina (poliurija).

  • Centralni dijabetes insipidus ima nekoliko uzroka uključujući tumor na mozgu, ozljedu mozga, operaciju mozga, tuberkulozu i neke oblike drugih bolesti.

  • Glavni simptomi su pretjerana žeđ i prekomjerna proizvodnja urina.

  • Dijagnoza se temelji na testovima urina, testovima krvi i testu deprivacije vode.

  • Osobe sa centralnim dijabetesom insipidusom obično dobivaju lijekove vazopresin ili dezmopresin.

(Vidi također Pregled hipofize.)

Vazopresin je hormon koji proizvodi hipotalamus (područje mozga koji leži neposredno iznad hipofize) i pohranjuje se i oslobađa iz stražnjeg režnja hipofize. Vazopresin helps regulira količinu vode u tijelu signalirajući bubrezima da smanje proizvodnju urina. Zato što je diuretik tvar koja povećava proizvodnju urina, vazopresina se prethodno nazivao anti-diuretskim hormonom.

Uzroci

Centralni dijabetes insipidus rezultat je nedostatka vazopresina. Nedostatak može biti

  • Nasljedni

  • Uzrokovan drugim poremećajem

  • Nepoznatog uzroka

Drugi poremećaki koji mogu uzrokovati centralni dijabetes insipidus uključuju slučajne ozljede tijekom operacija hipotalamusa i hipofize; ozljedu mozga, pogotovo frakutre baze lubanje; tumor; sarkoidozu ili tuberkulozu;aneurizmu (izbočinu arterijskog zida) ili blokiranju protoka arterija koe vode do mozga; neke vrste encefalitisa i meningitisa; i rijetke bolesti poput Langerhansove stanične histiocitoze.

Nefrogeni dijabetes insipidus je druga vrsta dijabetesa insipidusa u kojoj postoji adekvatna količina vazopresina ali abnormalnosti u bubrezima uzrokuju da ne reagiraju na vazopresin.

Simptomi

Simptomi mogu početi postupno ili iznenada u bilo kojoj dobi. Često su jedini simptomi

  • Pretjerana žeđ

  • Prekomjerna proizvodnja urina

Osoba pretjerano mokri i često se budi tijekom noći kako bi mokrila. Osoba može piti ogromne količine tekućine - 4 do 40 litara dnevno (3 do 30 litara) kako bi nadoknadio gubitak tekućine urinom. Ledena voda je često piće koje pacijenti preferiraju. Kada kompenzacija nije moguća, dehidracija može brzo uslijediti, što dovodi do niskog krvnog tlaka i šoka. Osoba nastavlja mokriti velike količine razrijeđenog mokraće a to prekomjerno mokrenje osobito je vidljivo tijekom noći.

Dijagnoza

  • Test deprivacije vode

Liječnici sumnjaju na dijabetes insipidus kod ljudi koji proizvode velike količine urina. Prvo testiraju urin na šećer kako bi isključili šećernu bolest (češći uzrok prekomjernog mokrenja). Krvni testovi pokazuju abnormalne razine mnogih elektrolita uključujući visoku razinu natrija.

Test deprivacije vode najbolji je test za dijagnosticiranje centralnog dijabetesa insipidusa. U testu deprivacije vode proizvodnja urina, razina elektrolita u krvi i težina se mjere redovito tijekom perioda od oko 12 sati, tijekom kojih osoba ne smije piti. Liječnik nadzire stanje osobe tijekom cijelog testa. Na kraju tih 12 sati ili prije ako osoba ima sniženje krvnog tlaka, povećanje srčane frekvencije ili gubitak više od 5% tjelesne težine liječnik zaustavlja test i ubrizgava se vazopresin. Dijagnoza centralnog dijabetesa insipidusa potvrđuje se, ako na tvazopresin prestane prekomjerno mokrenje, urin postaje koncentriran, krvni tlak raste, a srce kuca normalno. Dijagnoza nefrogenog dijabetesa insipidusa se postavlja ako se nakon ubrizgavanja nastavi pretjerano mokrenje, urin ostane razrijeđen, a krvni tlak i broj otkucaja srca se ne mijenjaju.

Liječenje

Dezmopresin (dugo-djelojući oblik vazopresina) može se uzimati kao nazalni sprej dva puta dnevno ili ponekad kao tableta ili kao injekcija pod kožu ili u venu (intravenski). Doza se prilagođava kako bi se održala ravnoteža vode u tijelu i normalna proizvodnja urina. Uzimanje prevelike količine vazopresina može dovesti do zadržavanja tekućine, oticanja i drugih problema. Osobama s centralnim dijabetesom insipidusom koji su na operaciji ili su bez svijesti obično se daju injekcije vazopresina.

Ponekad se centralni dijabetes insipidusnmože kontrolirati lijekovima koji stimuliraju proizvodnju vazopresina kao što su klorpropamid, karbamazepin, klofibrat i tiazidni diuretici. Malo je vjerojatno da će ti lijekovi u potpunosti ublažiti simptome kod osoba kod kojih je dijabetes insipidus ozbiljan.