RTG prsnoga koša

Autori: Michael J. Shea, MD
Thomas Cascino, MD, MSc
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Svakome bolesniku kod kojeg se sumnja na bolest srca preporučeno je učinit RTG snimku prsnog koša s prednje i sa strane. Obično osoba stoji uspravno, ali rendgenske snimke prsa mogu se raditi i ljudima koji leže u krevetu ako ne mogu izdržati. Stroj se tada koristi za zračenje rendgenskih zraka kroz tijelo osobe i snimanje slike na rendgenski film. Test je bezbolan

X-zrake pokazuju oblik i veličinu srca i obrise velikih krvnih žila u plućima i prsima. Nenormalan oblik ili veličina srca i abnormalnosti, kao što su naslage kalcija unutar krvnih žila, lako se vide. X-zrake u prsima također mogu otkriti informacije o stanju pluća, osobito jesu li krvne žile u plućima abnormalne i ima li tekućine u ili oko pluća.

X-zrake mogu otkriti povećanje srca, što je često posljedica zastoj srca ili a poremećaj srčanih zalistaka. X-zrake ponekad mogu biti od pomoći u dijagnostici konstriktivnog perikarditisa otkrivanjem naslaga kalcija u vrećici koja obavija srce (perikard).

Pojava krvnih žila u plućima često je korisnija u postavljanju dijagnoze nego pojava samog srca. Na primjer, povećanje plućnih arterija (arterije koje nose krv iz srca u pluća) i sužavanje arterija unutar plućnog tkiva ukazuju na visoki krvni tlak u plućnim arterijama, što može dovesti do zadebljanja mišića desne strane ventrikula (donja komora srca koja pumpa krv kroz plućne arterije u pluća).