Pregled poremećaja noktiju

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Mnogi poremećaji mogu zahvaćati na nokte, uključujući deformitete i distrofije, infekcija, i urasle nokte na stopalima. Infekcije mogu zahvatiti bilo koji dio nokta i mogu ili ne moraju promijeniti izgled nokta. Većina infekcija su gljivične etiologije (onychomycosis), no također je moguća pojava bakterijskih i virusnih infekcija.

Nokatna jedinica sastoji se od nokatne ploče (tvrdi dio nokta od građen od keratina) i okolnih struktura. Ležište nokta se nalazi ispod nokta i pričvršćuje nokat na prst. Matriks nokta nalazi se u bazi nokta te iz tog područja raste nokat. Kutikula povezuje vrh ploče nokta s kožom iza nje. Lunula je dio nokta u obliku polumjeseca koji se nalazi na dnu nokta. Nokatni nabori su nabori tvrde kože na bočnim stranama ploče nokta, na mjestu na kojemu se spajaju nokat i koža.

Jeste li znali...
  • Neke se bebe rađaju bez noktiju sa stanjem koje se naziva anonychia.

Uzroci

Neki od uzroka poremećaja noktiju uključuju sljedeće:

Starenje i poremećaji noktiju

Sa starenjem, nokti postaju suhi, lomljivi i ravni ili konkavni umjesto konveksni. Mogu se pojaviti grebeni čitavom duljinom nokta. Boja noktiju može postati žuta ili siva. Krhki nokti često pucaju.

Nokti na stopalima zahtijevaju posebnu pažnju u starijih ljudi, osoba koje boluju od dijabetesa, () ili sa perifernom vaskularnom bolešću (). Takvi pacijenti mogu imati oslabljen osjet u stopalima, što povećava rizik od ozljeda kada pokušaju odrezati nokte. Liječnik koji je specijaliziran za stopala (podijatar) može pomoći u njezi noktiju kako bi se spriječilo oštećenje kože koje može dovesti do pojave infekcija.