Ihtioza

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Ihtioza je poremećaj ljuskanja i perutanja kože, čija klinička slika varira od blage dosadne suhoće pa sve do teške i unakazujuće bolesti kože.

(Također vidi svrbež i Suha koža .)

Ihtioza je oblik jako suhe kože. Ihtioza uzrokuje stvaranje ljusaka na koži u ogromnim količinama. Ljuske su područja nagomilanih odumrlih stanica, koje se pojavljuju na koži kao ljuskave, suhe, grube promjene.

Za razliku od kseroderme, što je uobičajen oblik suhe kože, ihtioza je suha koža koja je rezultat nasljednog poremećaja (nazivamo ih nasljednim ihtiozama) ili mnogobrojnih drugih poremećaja ili upotrebe lijekova (nazivamo ih stečenim ihtiozama).

Nasljedne ihtioze

Nasljedne ihtioze (najčešći oblik ihtioza) uzrokovane su genetičkim mutacijama koje se obično nasljeđuju s roditelja na dijete, iako se ponekad mogu javiti i spontano. Nasljedne ihtioze se pojave odmah nakon rođenja ili se razviju tijekom dojenačke dobi ili djetinjstva. Postoje brojne različite vrste nasljednih ihtioza. Neke utječu samo na kožu, dok su druge samo jedan dio nasljednih poremećaja koji zahvaćaju i druge organe.

Ovisno o tipu ihtioze, ljuske mogu biti nježne ili velike, debele i bradavičaste. Ljuske se mogu stvarati samo na dlanovima i tabanima ili mogu prekrivati većinu tijela. Kod nekih vrsta ihtioza nastaju mjehuri, koji mogu dovesti do razvoja bakterijskih infekcija.

Stečene ihtioze

Stečene ihtioze mogu biti uzrokovane brojnim unutarnjim poremećajima: poremećajima štitnjače (hipotireoza), limfomima, i AIDS-om. Neki lijekovi također mogu uzrokovati stečenu ihtiozu (kao što su nikotinska kiselina, triparanol i butirofenoni). Stečene ihtioze tipično nastaju tijekom odrasle dobi.

Dijagnoza

  • Razvoj karakterističnih ljuski

  • Kod nasljednih ihtioza, obrada i konzultacija s genetičarem

  • Kod stečenih ihtioza, ponekad biopsija kože

Nasljedne ihtioze se dijagnosticiraju kada dojenčad nakon rođenja ili djeca razviju karakteristične ljuske na svojoj koži. Liječnici dijagnostički obrade i konzultiraju eksperte iz područja genetike (genetičare) kako bi ustanovili uzrok nasljedne ihtioze.

Stečene ihtioze se dijagnosticiraju kada osobe razviju karakteristične ljuske nakon uzimanja određenih lijekova ili razvoja nekog unutrašnjeg poremećaja. Liječnici mogu bioptirati kožu, čime se ponekad može ustanoviti unutrašnji uzrok.

Liječenje

  • Emolijensi

  • Kod stečenih ihtioza, liječi se uzrok.

  • Kod nasljednih ihtioza, daju se lijekovi koji su derivati vitamina A.

  • Kod mogućih infekcija, daju se antibiotici.

Kod stečenih ihtioza, temeljni poremećaj se liječi ili se prestane s uzimanjem lijeka koji je uzrokuje. Ostali oblici liječenja uključuju vlaženje kože emolijensima i izbjegavanje uvjeta u kojima je koža suha.

Emolijensi koji sadrže vazelin, mineralno ulje, salicilnu ili mliječnu kiselinu, amonijev laktat, ceramide ili ureu trebaju se primijeniti odmah nakon kupanja, dok je koža još uvijek mokra. Višak emolijensa se može ukloniti brišući ga ručnikom.

Kako bi se uklonile ljuske, odrasle osobe mogu primijeniti vodenu otopinu propilen glikola na zahvaćena područja nakon kupanja. Zahvaćena područja se potom prekrivaju s tankom plastičnom folijom ili se stavljaju u vrećicu tijekom noći. Otopina se može primijeniti kod djece 2x dnevno, ali bez korištenja povoja.

Kod nasljednih ihtioza, daju se kreme ili tablete koje sadrže tvari koji su derivati vitamina A, poput retinoida tretinoina, oralnog izotretinoina ili oralnog acitretina, koji djeluju na skidanje prekomjernih ljusaka na koži.

Osobama koje imaju rizik od razvoja bakterijskih infekcija, daju se antibiotici na usta.