Gušterača

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Gušterača je organ koji sadrži dvije vrste žljezdanog tkiva:

  • Acinusi gušterače

  • Langerhansovi otočići

(Vidi također Pregled probavnog sustava.)

Acinusi proizvode probavne enzime. Otočići proizvode hormone. Gušterača izlučuje probavne enzime u dvanaesnik a hormone u krvotok.

Probavni enzimi (kao što su amilaza, lipaza i tripsin) oslobađaju se iz stanica acinusa i ulaze u kanal gušterače. Kanal gušterače spaja se s zajedničkim žučnim kanalom u području Oddijevog sfinktera, gdje ulaze u dvanaesnik. Enzimi se normalno izlučuju u neaktivnom obliku. Aktiviraju se samo kada dođu do probavnog trakta. Amilaza probavlja ugljikohidrate, lipaza probavlja masti, a tripsin probavlja proteine. Gušterača također izlučuje velike količine natrijevog bikarbonata koji štiti dvanaesnik neutraliziranjem kiseline koja dolazi iz želuca.

Pronalaženje gušterače
 

Tri hormona koje proizvodi gušterača su

Inzulin snižava razinu šećera (glukoze) u krvi ubacujući šećer u stanice. Glukagon podiže razinu šećera u krvi stimulirajući jetru da oslobodi svoje zalihe šećera. Somatostatin sprječava sekreciju navedena dva hormona.