Selen

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Dominik Kralj, dr. med.

Selen se pojavljuje u svim tkivima. Selen radi s vitaminom E kao antioksidansom. Pomaže u zaštiti stanica od oštećenja od strane slobodnih radikala, koji su reaktivni nusproizvodi normalne stanične aktivnosti. Selen može pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka. Selen je također potreban da bi štitnjača funkcionirala normalno.

(Vidi također Pregled minerala.)

Nedostatak selena

Nedostatak selena je rijedak, čak i u Novom Zelandu i u Finskoj, gdje je unos selena mnogo niži nego u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. U nekim dijelovima Kine gdje je unos selena još niži, ljudi s nedostatkom selena češće razvijaju Keshan bolest, virusnu bolest koja pogađa uglavnom djecu i mlade žene. Keshanova bolest oštećuje stijenku srca, što dovodi do kardiomiopatije.

Djeca u razvoju s nedostatkom selena mogu razviti polagano progresivan, onesposobljujući poremećaj zglobova i kostiju (Kashin-Beckova bolest). Ova bolest može biti češća u Sibiru i Kini.

Nedostatak selena može djelovati s nedostatkom joda i uzrokovati gušavost i slabije aktivnu štitnu žlijezdu (hipotireoza) kod osoba koje imaju oba nedostatka.

Liječnici sumnjaju na nedostatak selena na temelju okolnosti i simptoma osobe. Krvni testoovi za ovaj nedostatak nisu dostupni.

Liječenje dodatkom selena može rezultirati potpunim oporavkom. Uzimanje dodataka selena može spriječiti, ali ne i izliječiti kardiomiopatiju zbog Keshanove bolesti.

Višak selena

Uzimanje više od 900 mikrograma dodatka selena svaki dan može imati štetne učinke. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev, gubitak kose, nenormalne nokte, osip, umor i oštećenje živaca. Dah može mirisati poput češnjaka.

Dijagnoza viška selena temelji se na simptomima, osobito brzom gubitku kose.

Liječenje viška selena uključuje smanjenje potrošnje selena.