Perioralni dermatitis

Autor: Jonette E. Keri, MD, PhD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Perioralni dermatitis je crveni, izbočeni osip oko usta i brade koji podsjeća na akne, rozaceu ili oboje.

Iako je točan uzrok perioralnog dermatitisa nepoznat, izlaganje lokalnim kortikosteroidima, korištenje vode ili zubne paste koja u sebi sadrži fluorid, ili oboje su predloženi kao mogući uzroci.

Ovaj poremećaj uglavnom pogađa djecu i žene u reproduktivnoj dobi. Osip obično počinje u naborima kože na stranama nosa (nazolabijalne brazde) i širi se oko usta (perioralno područje). Osip se također može pojaviti na koži oko očiju i čela.

Dijagnoza

  • Pregled kože

Perioralni dermatitis se razlikuje od akne zbog nedostatka otvorenih i zatvorenih komedona. Perioralni dermatitis se također može teško razlikovati od rozacee. Međutim, rozacea ne uzrokuje osip oko ustiju. Kako bi se postavila dijagnoza rozacee umjesto perioralnog dermatitisa, ostali simptomi rozacee moraju biti prisutni.

Nužno je također isključiti druge vrste dermatitisa kao što su seboreični dermatitis i kontaktni dermatitis.

Liječenje

  • Izbjegavanje zubne paste s fluoridom i kortikosteroidima koji se nanose na kožu

  • Antibiotici

Osobe s perioralnim dermatitisom trebaju prestati koristiti pastu za zube s fluoridom i lokalne kortikosteroide. Neki kozmetički preparati koji su masne teksture i začepljuju pore imaju tendenciju pogoršati poremećaj pa stoga treba prestati s njihovom primjenom.

U liječenju se daju antibiotske kreme ili gelove ili peroralni antibiotici poput tetraciklina i dr. Sa primjenom antibiotika se može prestati nakon povlačenja osipa. Ukoliko se antibioticima ne postigne zadovoljavajući terapijski odgovor, ili ukoliko je poremećaj osobito težak, preporučuje se primjena lijeka za akne, izotretinoina.

Pimekrolimus (lijek koji smanjuje imunološki odgovor) se može koristiti za osobe starije od 2 godine.