Konjugirana kljenut pogleda

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

U konjugiranim kljenutima pogleda, oba oka se ne mogu pomicati u jednom smjeru (s jedne strane na drugu, prema gore ili dolje) istovremeno.

(Vidi također Pregled moždanih živaca.)

Kljenut se odnosi na paralizu, koja se može kretati od djelomične do potpune.

Najčešće je zahvaćen horizontalni pogled (gledanje u stranu). Pogled prema gore manje je zahvaćen, a pogled prema dolje zahvaćen je još rjeđe. Osobe mogu primijetiti da ne mogu gledati u određenim smjerovima.

Ne postoji specifično liječenje za konjugirane kljenuti pogleda, ali se liječi uzrok, ako je moguće.

Horizontalna kljenut pogleda

Najčešći uzrok kljenuti horizontalnog pogleda je oštećenje moždanog debla (donjeg dijela mozga), često uslijed moždanog udara. Kljenut je često teška. To znači da je pokretanje očiju preko srednje crte na suprotnu stranu vrlo teško. Osobe s blažim slučajevima mogu imati tegobe nakon dužeg gledanja u jednu točku. Također mogu imati nistagmus (nistagmus predstavlja nevoljne, ponavljajuće lepršave pokrete oka u jednom smjeru, a zatim polagano vraćanje u drugom smjeru).

Kljenuti mogu biti uzrokovane i oštećenjem prednjeg dijela mozga, najčešće moždanim udarom. Rezultirajuća kljenut ne mora biti tako izražena kao ona uzrokovana oštećenjem moždanog debla, a simptomi se s vremenom često smanjuju.

Vertikalna kljenut pogleda

Vertikalni pogled se postupno smanjuje s godinama, ali vertikalna paraliza pogleda je izraženija od promjena povezanih s godinama. Obično je zahvaćen pogled prema gore.

Najčešći uzrok kljenuti vertikalnog pogleda je oštećenje gornjeg dijela moždanog debla (srednji mozak), obično moždanim udarom ili tumorom.

Kod vertikalne kljenuti pogleda prema gore, zjenice mogu biti proširene. Kad osobe koje imaju ovu kljenut pogledaju prema gore, javlja se nistagmus. To jest, oko se brzo kreće prema gore, a zatim se polako vraća prema dolje.

Parinaudov sindrom je vertikalna kljenut pogleda prema gore. Obično je rezultat pinealnog tumora koji pritišće na područje mozga koje kontrolira vertikalni pogled ili je posljedica moždanog udara. Osobe s ovim sindromom imaju tendenciju gledanja prema dolje. Njihove vjeđe su povučene prema natrag, a zjenice proširene.

Ako je oštećen pogled prema dolje uz očuvan pogled prema gore, uzrok je obično progresivna supranuklearna paraliza.