Glavobolja niskog tlaka

Autor: Stephen D. Silberstein, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Glavobolja pod niskim tlakom nastaje kada se cerebrospinalna - moždana tekućina ukloni tijekom lumbalne punkcije ili ako iscuri zbog ciste ili kidanja u jednom od slojeva tkiva koje pokrivaju leđnu moždinu (meninge). Gubitak te tekućine, koja teče oko mozga i ublažava udaraca mozga, smanjuje tlak oko mozga.

Najčešće, glavobolja niskog tlaka javljaju se nakon sljedećeg:

  • Lumbalna punkcija

Glavobolja niskog tlaka javlja se kod trećine osoba koje su imali lumbalnu punkciju, obično nekoliko sati do dan ili dva poslije. Za vrijeme lumbalne punkcije liječnici ubadaju iglu između dva kralješka u donji dio leđa i izvlače uzorak cerebrospinalne tekućine iz spinalnog kanala. Cerebrospinalna tekućina koja teče kroz kanal između slojeva tkiva (moždanih ovojnica) koje prekrivaju mozak i kralježničnu moždinu, što pomaže ublažavanju udaraca i podupiranju mozga. Nakon lumbalne punkcije, cerebrospinalna tekućina ponekad i dalje curi iz sićušne rupe koju je napravila igla. Ako tekućina iscuri brže nego što tijelo može zamijeniti, količina tekućine oko mozga se smanjuje, a mozak se može spuštati prema dolje, istežući okolna tkiva i živce. Ovo istezanje uzrokuje glavobolju.

(Vidi također Pregled glavobolje.)

Kako je obavlja lumbalna punkcija

Cerebrospinalna - moždana tekućina teče kroz kanal (nazvan subarahnoidni prostor) između srednjeg i unutarnjeg sloja tkiva (meninge) koji prekrivaju mozak i kralježničnu moždinu.

Da bi se izvadio uzorak te tekućine, liječnik umeće malu, šuplju iglu između dvije kosti (kralježaka) u donj dio kralježnice, obično između 3. i 4. ili 4. i 5. lumbalnog kralješka, ispod točke na kojoj završava kralježnična moždina, i zatim u subarahnoidni prostor.

Obično osobe leže na boku s koljenima uvijenim na prsima. Ovaj položaj proširuje prostor između kralješaka, tako da liječnik može izbjeći udaranje kostiju kad je igla umetnuta.

Cerebrospinalna - moždana tekućina skuplja se u epruvetu, a uzorak se šalje u laboratorij na ispitivanje.

Glavobolje niskog tlaka mogu se pojaviti i kada drugi poremećaji prouzroče istjecanje cerebrospinalne tekućine:

  • Prsnuće ciste u ili u blizini meninge. Ciste ponekad prsnu kada se osobe nakašlju ili kihnu.

  • Meninge se mogu poderati tijekom ozljede, osobito kada je glava ili lice ozlijeđeno.

Glavobolje niskog tlaka su intenzivne. Pojavljuju se kada osobe sjede ili stoje i mogu se smanjiti ležanjem. Osobe obično imaju i ukočen, bolan vrat i mučninu te mogu povraćati.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled

  • Ponekad slikovne pretrage

Liječnici dijagnozu glavobolja niskog tlaka postavljaju na temelju simptoma i situacije.

Ako su osobe imale lumbalnu punkciju, dijagnoza je obično očigledna, a testiranje je rijetko potrebno.

Ako nisu imali lumbalnu punkciju, mogu se obaviti slikovne pretrage, kao što je magnetska rezonancija (MRI). Prije slikovne pretrage, kontrastno sredstvo se ubrizgava u venu, obično u ruku ili šaku. Kontrastno sredstvo se koristi za dobivanje više detalja.

Liječenje

  • Lijekovi protiv bolova

  • Tekućina i kofein

  • Ponekad epiduralna krvna zakrpa.

Ako osobe imaju glavobolju nakon lumbalne punkcije , daju se sredstva protiv bolova (analgetici). Ležanje na ravnoj podlozi koliko god je moguće pomaže smanjiti bol. Daje se tekućina i kofein, što povećava proizvodnju cerebrospinalne - moždane tekućine. Tekućine se daju usta ili, ako su osobe vrlo dehidrirane, intravenski.

Ako se glavobolja nastavi nakon takvog liječenja, liječnici mogu ubrizgati malu količinu krvi osobe u prostor između kralježnice i moždane ovojnice u donjem dijelu leđa. Ovaj postupak, koji se naziva epiduralna krvana zakrpa, što usporava curenje cerebrospinalne tekućine, bez obzira na to gdje je curenje ili što je uzrokovalo.

Operacija za popravak curenja rijetko je potrebna.