Pregled dermatofitoza

Autor: Denise M. Aaron, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Dermatofitoze su gljivične infekcije kože i noktiju uzrokovane s nekoliko različitih gljiva, a klasificirane prema lokaciji infekcije. Dermatofitne infekcije se još nazivaju tinea ili lišaj.

  • Simptomi dermatofitoza uključuju osip, ljuskanje i svrbež kože.

  • Liječnici obično pregledavaju zahvaćeno područje te promatraju uzorak kože ili nokta pod mikroskopom, a ponekad rade i kulturu.

  • Antifungalni lijekovi koji se primjenjuju izravno na zahvaćena područja ili se uzimaju na usta obično liječe infekciju.

(Vidi također Pregled gljivičnih infekcija kože.)

Dermatofitne infekcije se ponekad nazivaju tinea ili lišaj. Unatoč imenu, naziv lišaj nije povezan sa stvarnim lišajem. Ime je nastalo zbog prstenastih kožnih mrlja koje su posljedica infekcije, a nalikuju na lišajeve na drveću.

Jesi li znao...
  • Dermatofitne infekcije su uzrokovane gljivicom, a ne lišajem.

Dermatofiti su plijesni (vrsta gljiva) kojima je potreban protein keratin za prehranu. Keratin je strukturni materijal koji izgrađuje vanjski sloj ljudske kože. Keratin je i glavni strukturni materijal kose i noktiju. Da bi preživjeli, dermatofiti moraju živjeti na koži, u kosi ili noktima (infekcija noktiju se naziva tinea unguium ili onihomikoza).

Infekcija se može pojaviti gotovo bilo gdje na koži, uključujući

Dermatofitna infekcija na jednom dijelu tijela može uzrokovati eruptivne promjene na koži drugog dijela tijela koje nije primarno zahvaćeno (vidi Dermatofitidna reakcija).

Dermatofitne infekcije su u ljudi uzrokovane gljivicama Epidermophyton, Microsporum i Trichophyton. Ovi organizmi mogu trajno naseliti ljudski organizam, a da pritom nikada ne uzrokuju infekciju. Kada uzrokuju infekciju (koja rezultira pojavom lišajeva ili tinee), često je to zbog smanjenog dotoka krvi u zahvaćeno područje ili zbog toga što je imunološki sustav osobe oslabljen (primjerice zbog dijabetesa, karcinoma ili HIV infekcije). Za razliku od kandidijaze, ove gljivične infekcije ne mogu prodrijeti u unutarnje organe ili krv.

Simptomi

Simptomi dermatofitne infekcije variraju ovisno o mjestu infekcije. Upale nema ili je slabo izražena, a zaražena područja su lagano uzdignuta te praćena blagim svrbežom i ljuskanjem. Takve mrlje se mogu javiti i proći periodički. Povremeno je upala više izražena i izaziva pojavu manjih i većih promjena ispunjenih tekućinom (obično na stopalu) ili upaljenih, otečenih mrlja na vlasištu iz kojih ponekad curi gnoj (kerion).

Dijagnoza

  • Liječnički pregled kože

  • Pregled uzorka ostrugane kože

  • Katkad kultura ostruganog materijala

Liječnici mogu često identificirati tinea infekciju na temelju njezina karakteristična izgleda.

Da bi potvrdili dijagnozu, liječnici uzimaju uzorak ostrugane kože koju promatraju pod mikroskopom. Liječnici rade kulturu od ostrugane kože (proces uzgoja organizma u laboratoriju s ciljem identifikacije) samo ako osoba ima infekciju vlasišta ili noktiju. Identifikacija vrste gljivice pomaže liječnicima da odaberu najbolju vrstu liječenja.

Liječenje

  • Antifungalni lijekovi koji se primjenjuju na kožu ili se uzimaju na usta

  • Ponekad kortikosteroidi

Liječenje tinee ovisi o mjestu infekcije, ali uvijek uključuje antifungalne lijekove koji se primjenjuju na zahvaćeno područje (lokalno) ili se uzimaju usta. (Vidi i tablicu Neki od antifungalnih lijekova koji se primjenjuju na kožu (topikalni lijekovi).)

Kortikosteroidi se mogu davati za ublažavanje svrbeža i upale.