Gastrointestinalni stromalni tumori

Autor: Minhhuyen Nguyen, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) su zloćudni (maligni) tumori koji se razvijaju iz određene vrste stanica (mezenhimalnih prekursorskih stanica) unutar zida jednjaka, želuca ili crijeva. Većina GIST-ova uzrokovana je mutacijom u genu koji se zove C-KIT koji kontrolira rast stanica. Većina (60 do 70%) ovih tumora javlja se u želucu, 20 do 25% se javlja u tankom crijevu, a mali postotak se javlja u jednjaku, debelom crijevu i rektumu.

Prosječna starost u trenutku dijagnoze je 50 do 60 godina. Ljudi koji su imali radijacijsku terapiju u trbuhu zbog liječenje drugih tumora mogu kasnije razviti GIST. Ovi tumori obično rastu sporo, ali neki mogu rasti brže i proširiti se na druga mjesta (metastazirati).

Simptomi

Simptomi gastrointestinalnog stromalnog tumora ovise o mjestu tumora, ali uključuju bol u trbuhu, krvarenje, probavne smetnje i osjećaj punine nakon jedenja malog obroka. Mučnina i povraćanje mogu se pojaviti ako je tumor dovoljno velik da blokira probavni trakt.

Dijagnoza

  • Endoskopija ili kolonoskopija

  • Radiološke pretrage

Liječnik može koristiti endoskop ili kolonoskop (fleksibilna cijev za gledanje - vidi: Endoskopija) kako bi locirao tumor i napravio biopsiju (uzimanje uzorka tkiva za ispitivanje pod mikroskopom). Bežična kapsula na bateriju sadrži jednu ili dvije male kamere ( vidi: Endoskopija video kapsulom) također se može koristiti za prikaz tumora tankog crijeva; međutim, ova tehnika nema mogućnost biopsije.

Da bi se utvrdilo je li se rak proširio na druge organe, liječnici rade kompjuteriziranu tomografiju (CT) abdomena ili endoskopski ultrazvuk (u kojem je ultrazvučna sonda postavljena na vrh endoskopa i jasnije je prikazana sluznica probavnog trakta od mnogih drugih pretraga).

Liječenje

  • Kirurško uklanjanje

Ukoliko se rak nije proširio na druge organe, tumor se može kirurški odstraniti.

Ako se rak proširio, onda se često liječi određenom vrstom lijeka za kemoterapiju (imatinib).