Molluscum Contagiosum

Autor: James G. H. Dinulos, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Molluscum contagiosum je zarazna infekcija kože poksvirusom koji uzrokuje pojavu ružičastih ili bijelih, kupolastih, glatkih ili voštanih izraslina.

  • Ova infekcija je uzrokovana poksvirusom.

  • Izrasline se mogu pojaviti na mnogim dijelovima tijela, obično ne svrbe i nisu bolne.

  • Dijagnoza se obično postavlja na temelju izgleda izraslina.

  • Moluske koje ne prođu same od sebe mogu se tretirati kremama ili se mogu ukloniti smrzavanjem, spaljivanjem i/ili rezanjem.

Izrasline su obično 2 do 5 milimetara u promjeru, u obliku kupole i imaju sitno udubljenje u sredini. Virus koji uzrokuje moluske je zarazan. Širi se neposrednim dodirom s kožom zaražene osobe (npr. hrvanjem) ili predmetima kao što su ručnici ili spužve koje je dotakla zaražena osoba. Virus se također može širiti u vodi - bazenima, kupkama ili saunama. Ova infekcija je česta kod djece. Genitalne promjene se često prenose spolnim putem u odraslih osoba. Infekcija može zahvatiti veća područja kože kod osoba koje imaju oslabljen imunološki sustav, kao što su osobe s HIV/AIDS-om ili osobe koje uzimaju peroralne kortikosteroide ili primaju kemoterapiju.

Simptomi

Molluscum contagiosum se može pojaviti na bilo kojem dijelu kože osim na dlanovima i tabanima. Infekcija je tipično kronična.

Kod djece, izrasline se najčešće javljaju na licu, trupu, rukama i nogama. Kod odraslih, izrasline se najčešće javljaju na penisu, stidnici ili u stidnom području. Izrasline obično ne svrbe i nisu bolne i mogu se otkriti slučajno tijekom fizikalnog pregleda. Međutim, promjene mogu postati vrlo upaljene (nalik na čir) te svrbe dok se tijelo bori protiv virusa. Ova upala može ukazivati da će moluska uskoro nestati.

Primjeri Molluscum Contagiosum

Dijagnoza

  • liječnički pregled

Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju izgleda moluske.

Ako liječnici nisu sigurni u dijagnozu, mogu uzeti uzorak materijala s kože i pregledati ga pod mikroskopom.

Liječenje

  • kreme nanesene na izrasline

  • postupci za uklanjanje izraslina

Većina izraslina spontano nestane za jednu do dvije godine, no mogu trajati i dvije do tri godine. Osobe s izraslinama u preponama koje su vjerojatno stečene spolnim odnosom trebale bi se liječiti kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije. Liječenje moluska inače nije potrebno, osim ako ne unakazuju ili na drugi način smetaju.

Liječnici primjenjuju ili propisuju trikloroctenu kiselinu, podofilotoksin (u odraslih), tretinoin, tazaroten ili kantaridin na izrasline. Ove se kreme primjenjuju tjednima ili mjesecima.

Izrasline se također mogu tretirati smrzavanjem (krioterapijom), paljenjem laserskom ili električnom strujom ili uklanjanjem jezgre iglom ili oštrim instrumentom za struganje (kireta).

Dermatolozi u ordinaciji često primjenjuju kombinirano liječenje kao što je tekući dušik ili kantaridin uz kremu s retinoidom za uporabu kod kuće. Ovaj oblik liječenja je obično uspješno, međutim kod nekih bolesnika često traje i 1 do 2 mjeseca.

Djeca ne trebaju izostati iz škole ili vrtića. Međutim, promjene je potrebno prekriti kako bi se smanjio rizik širenja na druge.