Pregled elektrolita

Autor: James L. Lewis, III, MD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Stjepan Šimić dr. med.

Više od polovice tjelesne težine sastoji se od vode. Liječnici smatraju da je voda u tijelu ograničena na različite prostore nazvane odjeljcima tekućina. Tri su glavna odjeljka

  • Tekućina unutar stanica

  • Tekućina u prostoru oko stanica

  • Krv

Da bi normalno funkcioniralo, tijelo treba smanjiti varijacije tekućina u tim odjeljcima.

Neki minerali- osobito elektroliti važni su makrominerali (minerali koje tijelo treba u relativno velikim količinama). Elektroliti su minerali koji nose električni naboj kada su otopljeni u tekućini kao što je krv. Elektroliti krvi - natrij, kalij, klorid i bikarbonat - pomažu u regulaciji rada i održavanja živaca i mišića i održavanju acidobazne ravnoteže i ravnotežu vode.

Elektroliti, osobito natrij, pomažu tijelu da održava normalnu razinu tekućine u odjeljcima tekućine jer količina tekućine koju odjeljak sadrži ovisi o količini (koncentraciji) elektrolita u njemu. Ako je koncentracija elektrolita visoka, tekućina se pomiče u taj odjeljak (proces koji se naziva osmoza). Isto tako, ako je koncentracija elektrolita niska, tekućina se pomiče iz tog odjeljka. Za podešavanje razine tekućine tijelo može aktivno pomicati elektrolite u stanicama ili izvan njih. Prema tome, postojanje elektrolita u pravim koncentracijama (tzv. Elektrolitska ravnoteža) važno je za održavanje ravnoteže tekućine među odjeljcima.

Bubrezi pomažu u održavanju koncentracije elektrolita filtriranjem elektrolita i vode iz krvi, vraćajući ih u krv i izlučujući bilo koji višak urinom. Dakle, bubrezi pomažu u održavanju ravnoteže između dnevnog unosa i izlučivanja elektrolita i vode.

Ako je ravnoteža elektrolita poremećena mogu se razviti poremećaji. Na primjer, neravnoteža elektrolita može biti rezultat sljedećeg:

  • Dehidracije ili hiperhidracije

  • Uzimanje određenih lijekova

  • Određenih poremećaja srca, bubrega ili jetre

  • Davanja intravenskih tekućina ili hranjenja u neprikladnim količinama