Povrede mekih tkiva

Autor: Amy H. Kaji, MD, PhD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Andrija Miculinić, dr. med.
Uganuća i istegnuća

Povrede mekog tkiva uključuju kvrge i modrice (kontuzije) te male razdore mišića (istegnuća) ili ligamenata i tetiva u blizini zglobova (uganuća). Pregled uganuća i drugih ozljeda mekih tkiva.

Kontuzije, blaga istegnuća i blaga uganuća uzrokuju blage do umjerene bolove i otekline. Oteklina može promijeniti boju, nakon jednog dana postati ljubičasta, a kasnije žuta ili smeđa. Osoba obično može nastaviti koristiti zahvaćeni dio tijela. Osobe s ozbiljnijim simptomima, kao što su deformitet, nemogućnost hodanja ili korištenja povrijeđenog dijela, ili jaka bol, mogu imati potpuno odvajanje kostiju koje su bile pričvršćene unutar zgloba (dislokacija), djelomično odvajanje kosti koje su bile pričvršćene unutar zgloba (subluksacija), prijelom, teško uganuće, istegnuće ili druge ozbiljne ozljede. Osobe s teškim simptomima obično trebaju medicinsku njegu kako bi se odredila narav ozljede.

Pružanje prve pomoći

Kontuzije, blaga istegnuća i blaga uganuća mogu se liječiti kod kuće zaštitom (protection), mirovanjem (rest), ledom (ice), kompresijom (compression) podizanjem uda (elevation) - (PRICE—), što ubrzava oporavak i smanjuje bol i oticanje. Ako postoji mogućnost prijeloma, teškog istegnuća, jakog uganuća, subluksacije (parcijalne dislokacije) ili dislokacije, treba primijeniti udlagu dok se osobi ne pruži medicinska pomoć.

Često korištene udlage

Udlaga može biti bilo koji predmet koji sprečava kretanje udova. Za sprečavanje daljnjeg oštećenja i ograničavanje boli koristi se udlaga. Da bi bila učinkovita, udlaga mora imobilizirati zglobove iznad i ispod ozljede.

Udlage se mogu izraditi od lako dostupnih predmeta, kao što su smotani časopis ili hrpa novina. Ipak se obično sastoje od čvrstog, ravnog predmeta, kao što je daska, pričvršćenog za ud. Zavoj se može koristiti s udlagom za potporu podlaktice kada se ozlijedi ruka, zglob ili ključna kost.