Limfocitna leukocitoza

Autor: Mary Territo, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Andrija Agejev, dr. med.

Limfocitna leukocitoza je abnormalno velik broj limfocita (vrste bijelih krvnih stanica) u krvi.

Limfociti su vrsta bijelih krvnih stanica koje igraju nekoliko uloga u imunološkom sustavu, uključujući zaštitu od bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Postoje tri vrste limfocita

  • B stanice (B limfociti)

  • T-stanice (T limfociti)

  • Prirodne stanice ubojice

Sva tri tipa mogu se povećati kao odgovor na infekcije ili rak. Međutim, u nekim slučajevima povećava se samo određena vrsta limfocita.

Najčešći uzrok povećanog broja limfocita je

  • Virusna infekcija (kao što je mononukleoza)

Neke bakterijske infekcije, kao npr. tuberkuloza, mogu povećati broj. Određene vrste raka, kao što su limfomi i akutna ili kronična limfocitna leukemija, mogu uzrokovati povećanje broja limfocita, djelomično oslobađanjem nezrelih limfocita (limfoblasta) ili stanica limfoma u krvotok. Gravesova bolest i Crohnova bolest mogu također dovesti do povećanog broja limfocita u krvotoku.

Povećani broj limfocita obično ne uzrokuje simptome. Međutim, kod osoba s limfomom i nekim leukemijama, povećanje limfocita može uzrokovati groznicu, noćno znojenje i gubitak težine. Simptomi također mogu biti posljedica infekcije ili druge bolesti koja je uzrokovala povećanje broja limfocita, umjesto samog povećanja limfocita.

Kada se sumnja na infekciju, liječnici mogu napraviti krvne pretrage. Kada se otkrije povećan broj limfocita, uzorak krvi ispituje se pod mikroskopom kako bi se utvrdilo čine li se limfociti u krvi aktiviranim (kao što se događa u odgovoru na virusne infekcije) ili se čine nezreli ili nenormalni (kao što je slučaj kod nekih leukemija ili limfoma). Krvnim pretragama također se može prepoznati specifičnu vrstu limfocita (T-stanice, B-stanice, prirodne stanice ubojice) čiji broj je povećan kako bi se odredio temeljni problem.

Liječenje limfocitne leukocitoze ovisi o uzroku.